تحلیلی بر عوامل بازدارنده و تسهیل کننده میزان مطالعه در دانش اموزان و راهکارهای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سمینار ملی رویکردهای نوین آموزش و پژوهش در انقلاب صنعتی چهارم
  • کد COI اختصاصی: SENAER01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حیاتی فر

دانشجوی کارشناسی آموزش ابتدایی، پردیس اروند آبادان، دانشگاه فرهنگیان آبادان ایران

محمد مکوندی

مدرس گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان واحد اروند، آبادان ایران

چکیده

در این پژوهش به جایگاه و نقش مطالعه و کتابخوانی به عنوان یک نیاز دائمی برای همگان پرداختیم. مطالعه و اطلاعات، عامل مهم توسعه و ایجاد فرهنگ محسوب می شوند. تأثیر عمیق کتاب در گسترش فرهنگ جامعه و سرعت بخشیدن به پیشرفت روزافزون آن، انکارناپذیر است و نمی توان پیشرفت و رشد همه جانبۀ جامعه را بدون در نظر گرفتن مطالعه و کتاب، در نظر آورد. در ادامه ضرورت مطالعه از دوران کودکای و ایجاد آینده ای درخشان برای جامعه را بیان کرده و پیشینه فرهنگ کتابخاوانی در ایران را بررسی کردیم. اگر جامعه ای بخواهد آیندۀ خودش را شکل دهد، باید از نوجوانان خود شروع کند. به منظور ارتقاء فرهنگ مطالعه، باید راهکارهای اجرایی، روانی تربیتی، ساختاری، دستگاهی و خانوادگی مورد نظر قرار گیرد تا بتوانیم مطالعه را جهت دار، روشمند، مداوم وهدفمند کنیم. سپس نقش معلمان ومدارس رادر برانگیختن انگیزۀ مطالعه در کودکان و نهاینه کردن فرهنگ کتاب خوانی را توضیح دادیم. تلاش برای ایجاد عادت به مطالعه باید از اولویت های مهم کارگزاران فرهنگی باشد. مدرسه به عنوان دومین نهاد اجتماعی که کودکان و نوجوانان بیشترین زمان را بعد از خانه در آن سپری می کنند یکی از عوامل مهم در تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعه است. اگر معلمان و مسئولان کتابخانه های مدارس با جدیت، انگیزۀ مطالعه غیر درسی را در کودکان پرورش دهند، این امیدواری وجود خواهد داشت که کودکان ما بخشی از اوقات فراغت خود را باکتاب های مناسب سپری کنند. سپری به عوامل موثر بر میزان مطالعه پرداختیم، موانع فردی، موانع روانی یا اجتماعی، سطح کیفی آثارچابی ، از دست دادن علاقه به مطالعه و.. از جمله عواملی بودند که بر میزان مطالعه فراگیران تاثیرگذار هستند. خانواده ها و آموزش و پرورش مربیان و مشاوران تحصیلی، کتابداران و فعالان حوزه های کتاب و کتابخوانی نقش اصلی در علاقه مند کردن نوجوانان به مطالعه دارند. در نهایت این نتیجه بدست آمد که مطالعه و کتابخوانی یکی از مولفه ها و شاخص های توسعه فرهنگی است و میزان توجه به کتاب و کتابخوانی بیانگر رشد و تعالی فرهنگی جوامع به شمار می آید. پیشرفت کشورهای جهان مبین این واقعیت است که بهبود وضع مطالعه و راه های صحیح و تسریع در این امر و درک بهتر و فهم مطالب یکی از اقدامات مهم آموزشی محسوب می شود.

کلیدواژه ها

مطالعۀ کتابخوانی، فرهنگ کتابخوانی، علاقه و انگیزه به مطالعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.