مدلسازی گمانه های ژئوتکنیکی مورد نیاز معادن روباز، مطالعه موردی: کانسارمس - مولیبدن سونگون
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های دانش بنیان در علوم زمین
- کد COI اختصاصی: IESCONF02_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 650
نویسندگان
استادیار، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند تبریز،
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند تبریز
مربی، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند تبریز
چکیده
یکی از مناسب ترین روشهای کسب داده های قابل اطمینان از شرایط ژئوتکنیکی توده سنگ، پیمایش گمانه های حفاری است. در کانسار مسمولیبدن سونگون، چندین گمانه ژئوتکنیکی، حفاری شده است. در حال حاضر، اطلاعات بدست آمده از این گمانه های ژئوتکنیکی به حداقل رسیده است و نیاز زیادی به طراحی و جانمایی گمانه های جدید ژئوتکنیکی وجود دارد. در این مقاله، بر اساس چهار پارامتر خواص شاخص سنگ بکر و طبقه بندی توده سنگ، وضعیت گسلش و دایک ها، قابلیت استفاده از اطلاعات گمانه های ژئوتکنیکی پیشین و وضعیت شیب کنونی معدن نسبت به شب ماکزیمم پیشنهادی محققان قبلی، موقعیت اولیه گمانه های مورد نیاز مدلسازی شد. بر مبنای نتایج بدست آمده، بیشترین اولویت حفاری گمانه های جدید ژئوتکنیکی در محدوده جنوب غربی پیت مس سونگون است. به منظور جانمایی دقیق گمانه ها، ۷ پارامتر پوشش نواحی تحتانی پیت، تمرکز در مناطق ناپایدارتر و حساستر، گسلش و تنوع زمین شناسی و تکتونیکی، وضعیت شیب کنونی معدن نسبت به شیب بهینه پیشنهادی توسط محققان قبلی، پوشش اطلاعاتی گمانه های ژئوتکنیکی پیشین، خواص شاخص سنگ بکر و توده سنگ و گپ های اطلاعاتی در مناطق مختلف به علت عدم وجود گمانه در نظر گرفته شد. در نهایت، ۱۰ گمانه مختلف طراحی شد که تمرکز اصلی گمانه های طراحی شده در بخش های جنوبی تا جنوب غربی پیت می باشد. طول کلی این گمانه ها ۳۵۰۰ متر است که در ۶ مقطع و به دو نوع عمود و موازی بر پیت حفاری خواهند شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق، می تواند به صورت موفقیت آمیزی در طراحی گمانه های ژئوتکنیکی جدید در معادن روباز مختلف استفاده شود.کلیدواژه ها
حفاری، گمانه های ژئوتکنیکی، مدلسازی، معیارهای جانمایی، معدن مس سونگونمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.