تحلیل پیشنهاددهی عرضه در ساختار بازار انرژی برق Pay-as-Bid در ایران مبتنی بر رهیافت هولمبری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-6-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام معینی

گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

بابک صفاری

گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

علیمراد شریفی

گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعید حیاتی

دانشجوی دکترای آمار دانشگاه اصفهان

چکیده

در دهه‌های اخیر دولت‌ها در سراسر جهان، مکانیسم بازار را به‌صورت گسترده در بخش انرژی برق پذیرفته و به کار گرفته‌اند. این فرایند تجدید ساختار نامیده می‌شود که هدف آن، گذار از چارچوب انحصاری در صنعت برق بوده است و منجر به دستیابی به رقابت و کارایی بیشتر نیز شده است. صنعت برق ایران نیز در این مسیر قرارگرفته و بازاری برای رقابت روزانه درفروش برق ایجادشده است. مکانیسم پیشنهاد عرضه، به ‌عنوان الگوی اساسی در تجدید ساختار در ایران نیز پذیرفته شده است تا همزمان قابلیت اطمینان در بازار برق، نیز تضمین گردد. در این روش نیروگاه‌ها، پیشنهاد‌ها پله‌ای برای فروش برق تولیدی خود ارائه می‌دهند و بهترین پیشنهاد‌ها از سوی مدیر بازار پذیرفته می‌شوند. در مقاله حاضر، مدل پایه‌ای پیشنهاددهی عرضه، ناشی از رویکرد هولمبری معرفی شده و بر اساس آن، پیشنهاددهی کنونی در بازار برق ایران با مدل پیشنهاددهی بهینه فوق مورد مقایسه و تحلیل قرار می‌گیرد. برای این منظور ابتدا ساختار نااطمینانی تقاضا در روز- ساعت‌های معین در فصول مختلف، تخمین زده شده و سپس نتایج مدل، استخراج گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که کماکان پیشنهاددهی عرضه در بازار برق ایران در واحدهای نیروگاهی منتخب بخش دولتی، ابتدایی بوده و می‌تواند با استفاده از مدل مذکور بهبود یابد. مکانیسم جایگزین تسویه با قیمت یکنواخت نیز لازم است اجرایی شود تا امکان مقایسه دو مکانیسم فراهم گردد.

کلیدواژه ها

بازار برق, تجدید ساختار, مدل هولمبری, حراج پرداخت بر اساس پیشنهاد, حراج قیمت یکنواخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.