ارزیابی فنی و اقتصادی بهبود بازده با باز سیم‌پیچی موتورهای القایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه الکترومغناطیس کاربردی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ELEMAG-8-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 365
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا اکبری رسکتی

دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

سید مهدی میرایمانی

دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر - دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل - بابل - ایران

جعفر ادبی فیروزجایی

دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر - دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل - بابل - ایران

چکیده

افزایش بازده موتورها در صرفه­جویی انرژی مصرفی آن‌ها تأثیر بسزایی دارد. با محاسبه انرژی مصرفی سالانه موتور، می­توان اثر افزایش بازده در صرفه­جویی انرژی را تخمین زد. یکی از روش­های کارآمد و ارزان جهت افزایش بازده انرژی موتورها، بازسیم­پیچی یا طراحی مجدد سیم­پیچی استاتور است. ایجاد صرفه­جویی مالی و کاهش مصرف انرژی از طریق بازسیم­پیچی موتورها می­تواند توجه سرمایه­گذاران را به خود جلب کند. در این مقاله، موتور القایی تک‌فاز با توان 75/0 اسب بخار برای عملکرد سه فاز، باز سیم‌پیچی شده و تحلیل الکترومغناطیسی به روش المان محدود با استفاده از نرم‌افزار فلاکس انجام شده و مشخصات عملکردی آن مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل­های اقتصادی شامل هزینه­های عملیاتی، دوره بازگشت سرمایه و صرفه‌جویی سالانه انرژی نیز محاسبه شده است. طبق نتایج به‌دست­آمده، بازده موتور باز­سیم­پیچی شده­ سه­فاز نسبت به موتور القایی تک‌فاز، حدود %5/12 افزایش پیدا کرده و دوره بازگشت سرمایه آن با قیمت برق 13 سنت در هر کیلووات ساعت حدود یک سال به‌دست آمد. بر اساس مقایسه­ای که انجام شده، جایگزینی موتور القایی تک‌فاز با موتور باز­سیم­پیچی شده­ سه فاز در کلاس بازده استاندارد (IE1)، کم­هزینه­تر از جایگزینی با موتوری در این کلاس بازده است و صرفه­جویی مالی آن در بار کامل حدود 61 دلار به‌دست می­آید. جهت راستی آزمایی، نتایج آزمایشگاهی با نتایج شبیه­سازی مقایسه گردید و خطای ناشی از اندازه­­گیری حدود %6 مشاهده شد. 

کلیدواژه ها

صرفه‌جویی انرژی, بازده, بازسیم‌پیچی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.