راهکارهای ارتقاء سلامت روان از منظر قرآن
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه اسلام و سلامت، دوره: 5، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IAHJ-5-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 870
نویسندگان
گروه الهیات، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده
سابقه و هدف: در طول سالهای اخیر، سلامت روان بهعنوان یکی از مهمترین مباحث حوزه سلامت مطرح و رو به افزایش است. با این وجود از دیرباز همواره مکاتب الهی به معیارهای رشد و سلامت انسان توجه داشتهاند. در همین راستا قرآن عصاره مکتب وحی، به هر دو بعد جسمی و معنوی او توجه ویژه داشته و راهکارهایی را درسطح شناختی، عاطفی و رفتاری ارائه نموده است. بر همین اساس پژوهشگر هدف خود را بررسی راهکارهای قرآنی برای رشد و ارتقاء سلامت روان قرار داد. مواد و روشها: در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به مرور آیاتی پیرامون راهکارهای رشد سلامت روان پرداخته شده است. سپس در مواردی از روایات و برخی دستاوردهای علم روانشناسی نیز جهت تکمیل مباحث استفاده شد. یافتهها: با توجه به آیات قرآن، عواملی چون ایمان به مبدا و معاد (با آثار شناختی و رفتاری آن)، میانهروی، تعقل و اندیشهورزی، خودشناسی، محبت الهی، حضور موثر در جامعه و همدلی و ... در رشد سلامت روان موثرند. همچنین در این پژوهش به معاد بیشتر از جنبه تکاملی آن توجه شده است. نتیجهگیری: قرآن کریم که خود را هدایتگر انسان به سوی رستگاری معرفی مینماید، انسان را دارای دو بُعد مادی و معنوی میداند و از آنجا که سلامت روان، بیانگر نوعی تعادل روانی است، تمامی جنبههای وجودی انسان و هماهنگی میان نیازهای او را در بر دارد. بنابراین میتوان گفت؛ قرآن، فردی را سالم میداند که بین نیازهای جسمی، روانی و معنوی تعادل ایجاد کند و در نهایت رضایت او را در نظر گیرد. مطالعه حاضر نشان داده در نگاه قرآن، مقربان از بالاترین مراتب سلامت روانی و معنوی برخوردارند و پیشنهاد میشود مراکز علمی و پژوهشی، زمینههای انس بیشتر با قرآن را فراهم نمایند.کلیدواژه ها
Qur’an, Strategies, Mental Health, Spiritual balance, قرآن, سلامت روان, راهکارها, تعادل روانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.