سواد سلامت در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان: یک مطالعه مقطعی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-5-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محتشم غفاری

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

حسین حاتمی

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

سکینه رخشنده رو

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

علیرضا شغلی

گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

احمد حیدری

مرکزبهداشت شهرستان زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: سواد سلامت شامل مجموعه ای از مهارت هاست که فرد را قادر به خواندن، شنیدن و تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری و بکارگیری این مهارت ها در مسائل مربوط به سلامت می نماید که وجود این مهارت برای زنان در یک خانواده در سلامت و شادابی اعضای خانواده و کل جامعه تاثیر به سزائی دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح سواد سلامت زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان زنجان در سال 1395 بود. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در بین 323 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سواد سلامت عملکردی بالغین بود. داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 5.4±30.8 سال بود و اکثر افراد (39 درصد) تحصیلات دانشگاهی داشتند. 22.6 درصد از افراد مورد مطالعه سواد سلامت ناکافی، 22.3 درصد سواد سلامت مرزی و 50.1 درصد سواد سلامت کافی داشتند. سواد سلامت ارتباط معنی داری با سطح تحصیلات (P< 0.001) و وضعیت شغلی شرکت کنندگان در مطالعه  داشت (P=0.044). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد سواد سلامت حدود نیمی از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان در حد مطلوب نبود.  نظر به نقش حیاتی بانوان در سلامت خانواده و اجتماع ضروری است تا برنامه ریزی آموزشی در زمینه ارتقاء سواد سلامت این گروه مهم انجام شود.

کلیدواژه ها

Health Literacy, Test of Functional Health Literacy in Adults, Women, سواد سلامت, زنان, آزمون سواد سلامت عملکردی بزرگسالان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.