طراحی، ساخت و تجزیه و تحلیل داده‌ های مقیاس لیکرت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-5-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 426
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا میراحمدی زاده

دانشگاه علوم پزشکی شیراز

حامد دلام

دانشگاه علوم پزشکی شیراز

مژگان سیف

دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ریحانه بهرامی

دانشگاه علوم پزشکی شیراز

چکیده

سابقه و هدف: این مقاله با هدف شناخت صحیح نحوه ساخت و طراحی مقیاس لیکرت و همچنین تحلیل مسائل و چالش‏های موجود در نحوه تعیین پایایی و تجزیه و تحلیل داده ‏های مقیاس لیکرت طراحی شد. مواد و روش‏ ها: برای رسیدن به یک جمع بندی در زمینه طراحی و ساخت و همچنین تجزیه و تحلیل داده‏های مقیاس لیکرت، مقالات و مطالعات متعددی در این زمینه، بررسی و مورد تحلیل قرار گرفت. در مطالعه مروری حاضر، موتورهای جستجوی پاب مد، گوگل اسکولار و ساینس دایرکت مورد جستجو قرار گرفتند که از میان 60 مقاله جستجو شده، معتبرترین‏ ها را انتخاب شدند. یافته‏ ها: استفاده از مقیاس 5 گزینه‏ای نسبت به انواع چند گزینه ‏ای دیگر، رایج ‏تر است. در نظر گرفتن گزینه ‏ای حد فاصل، افراد را در پاسخ به سوالات، دلگرم می‏ کند. در استفاده از داده‏ های مقیاس لیکرت، همواره چالش ‏های تصمیم گیری وجود دارد، به ویژه زمانی‏ که بحث در مورد نوع آزمون مورد بررسی باشد، اینکه از آزمون‏ های پارامتریک و یا ناپارامتریک استفاده گردد. در صورت برقرار بودن فرض نرمالیتی داده ‏های فاصله‏ ای، جهت دو گروه مجزا، از آزمون t مستقل استفاده می‏گردد. نتیجه گیری: امروزه داده ‏های مقیاس لیکرت، در مطالعات گسترده در زمینه‏ های پزشکی، آموزشی و روانسنجی، جهت پی بردن به نگرش افراد مورد استفاده قرار می‏ گیرد. با این وجود، در اکثر این مقالات، نوعی سردرگمی و یا عدم توافق در نحوه‏ طراحی، ساخت و تجزیه و تحلیل داده‏ های مقیاس لیکرت وجود دارد. در نهایت با وجود آنکه تاکنون پیمان نامه دقیق و جامعی در مورد طراحی و تجزیه و تحلیل داده‏ های لیکرت وجود ندارد، این مطالعه با ارائه‏ جمع بندی کلی در این زمینه، تا حدود زیادی از سردرگمی ها کاست.

کلیدواژه ها

Attitude, Likert scales, Cronbach’s alpha, Measurement, نگرش, مقیاس لیکرت, آلفای کرونباخ, اندازه ‌گیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.