عوامل مرتبط با تاخیر رشد کودکان زیر 5 سال شهرستان همدان: یک مطالعه مورد-شاهدی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-7-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مرادی پورقوام

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران.

اکرم کریمی شاهنجرینی

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

مجید براتی

مرکز تحقیقات اختلالات طیف اوتیسم، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

امین دوستی ایرانی

گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

شهلا نوری

گروه بهداشت خانواده، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

اهداف: تکامل ابتدای کودکی به‌عنوان یکی از حیطه‌های اولویت‌دار تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت است. دامنه وسیعی از متغیرها، تکامل کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهند. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل مرتبط با تاخیر تکامل در کودکان زیر 5 سال بود. ابزار و روش‌ها: مطالعه حاضر، یک مطالعه مورد- شاهدی بود که در فاصله فروردین تا مردادماه سال 1398 در شهرستان همدان انجام شد. در مجموع 462 کودک زیر 5 سال و مادرانشان شامل 231 کودک دارای تاخیر تکامل به‌عنوان گروه مورد و 231 کودک سالم به‌عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. عوامل خطر مورد بررسی شامل متغیرهای جمعیت‌شناختی و زمینه‌ای، آگاهی مادران درباره تکامل کودکان و مجموعه‌ای از رفتارهای مراقبتی بود. تحلیل‌های آماری با استفاده از نرم‌افزار Stata 11 و آنالیز رگرسیون لجستیک انجام شد و سطح معناداری 5% در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که رابطه سن مادر (1.08-1.00 :CI95%، 1.04 =OR)، سابقه بستری کودک در بیمارستان (4.05-1.63 :CI95%، 2.57 =OR)، مصرف مواد دخانی توسط والدین (3.64-1.20 :CI95%، 2.90 =OR) و میزان آگاهی مادر (0.82-0.25- :CI95%،0.44 =OR) با تاخیر تکامل کودکان، رابطه معنادار داشت. نتیجه‌گیری: مادران دارای کودک زیر 5 سال، نیازمند دریافت آموزش در زمینه ابعاد مختلف تکامل و رفتارهای مراقبتی محافظت‌کننده کودکان در مقابل تاخیر تکامل هستند. شناسایی عوامل مرتبط با تاخیر تکامل کودکان کمتر از 5 سال، می‌تواند سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان را در طراحی اقدامات موثر به‌منظور کاهش تاخیر در تکامل و عوارض آن یاری کند.

کلیدواژه ها

Child Development, Risk Factors, Awareness, Case-Control Study, تکامل کودک, عوامل خطر, آگاهی, مطالعه مورد- شاهدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.