تبیین رفتارهای پیشگیری‌کننده از سرطان پروستات مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در بین مردان نظامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه طب پیشگیری، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMH-4-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول ابهر

دانشجوی کارشناسی ارشد، آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.

لاله حسنی

گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.

مریم منتصری

گروه آمار حیاتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.

مهدی پایدار اردکانی

متخصص ارولوژی، مرکز پژوهش های طب دریا، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران.

چکیده

هدف: سرطان پروستات، شایع‌ترین سرطان بدخیم در مردان بوده و بعد از سرطان ریه دومین علت مرگ‌ومیر انواع سرطان، در مردان است. هدف از انجام این پژوهش تبیین رفتارهای پیشگیری‌کننده از سرطان پروستات مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در بین مردان نظامی استان هرمزگان می‌باشد. روش‌ها: پژوهش به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی می‌باشد که در سال 1395 بر روی 253 نفر از مردان یک مجموعه نظامی در استان هرمزگان به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، سؤالات مربوط به سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی و سؤالات بیان عملکرد رفتار پیشگیرانه بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و شاخص‌های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) تجزیه‌وتحلیل شدند. نتایج: در این پژوهش، ارتباط معنی‌داری بین میانگین نمره سازه‌های حساسیت درک شده، منافع، موانع درک شده و خودکارآمدی با عملکرد مردان نظامی در خصوص رفتارهای پیشگیری‌کننده از سرطان پروستات مشاهده شد (0/05P-Value< ). همچنین از بین سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی، مولفه‌های موانع درک شده (0/001P-Value< ) و خودکارآمدی (0/001P-Value< ) مهم‌ترین پیشگویی‌کننده‌های عملکرد پیشگیرانه مردان نظامی در خصوص سرطان پروستات بودند. نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر پیشنهاد می‌کند که متخصصین آموزش سلامت در هنگام طراحی و اجرای برنامه‌های آموزشی در مورد سرطان پروستات باید به سازه‌های پیشگویی‌کننده همچون موانع، منافع درک شده و خودکارآمدی درک شده توجه نمایند.

کلیدواژه ها

Health Belief Model, Prostate Cancer, Behaviors, Prevention and Control., مدل اعتقاد بهداشتی, سرطان, پروستات, رفتار, پیشگیری‌کننده و کنترل.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.