بازشناسی مفهوم پایداری در محلات شهری (مطالعه موردی: محلات سجاد مشهد و Vauban - فرایبورگ آلمان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس و دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: URBANPLANING09_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 653
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام روحانی چولائی

کارشناس ارشد شهرسازی، اداره کل طرح ها و مطالعات شهری، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری مشهد

چکیده

نگرانی های جهانی در مورد توسعه پایدار در سطح محله در طیف گسترده ای از آثار دانشگاهی منعکسشد. این آثار به وضوح اظهار دارند که یک روش پایدار برای زندگی با کیفیت، از نحوه طراحی محله هایپایدار خود ناشی می شود. شهر پایدار، شهری در نظر گرفته می شود که اجزای آن ، به ویژه محله ها و محیطساختمان، از معیارهای پایداری برخوردار باشند. هنگام تسهیل مفهوم توسعه پایدار، مسلماً برنامه ریزیمحله بسیار مهم است؛ چراکه فضاهای عمده ای که فعالیت های انسانی در آنها رخ می دهد، در محلهشکل می گیرد. بنابراین ، تصمیمات برنامه ریزی و توسعه در سطح محلی به تدریج نقش مهمی در افزایشپایداری محلی پیدا کرد. بر این اساس در این پژوهش با علم به ضرورت مفهوم محله پایدار، با استفاده ازروش تحلیلی- توصیفی به بازشناسی این مفهوم پرداخته و با کمک تکنیک کیفی چک لیست های دودوییطراحی شهری با مقایسه تطبیقی اصول طراحی در محله ی Vauban در فرایبورگ آلمان و محله سجاد مشهد،سعی در تدقیق و عملیاتی سازی این مفهوم داشته است. با توجه به بررسی های صورت گرفته، مشاهدهمی شود؛ میزان وابستگی محله وبان به شاخص های پایداری، بسیار بالاست، و می توان از محله وبان بهعنوان یک محله پایدار نام برد. محله سجاد نیز در وابستگی با شاخص های پایداری، نسبت به محله وباندر درجه پایین تر و اما در سطح متوسط و نسبتا قابل قبولی است که می بایست ارتقا سطح شاخص هایپایداری، خصوصا برنامه ریزی برای ایجاد پارکینگ و استفاده از انرژی بهینه در ساخت را در دستور کار برنامهریزی و طراحی های آینده خود قرار دهد.

کلیدواژه ها

محله پایدار، طراحی و برنامه ریزی، محله Vauban ، محله سجاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.