شناسایی ابعاد و مؤلفه‌های اقتصاد اشتراکی در سیستم‌های تولیدی (مورد مطالعه: شرکت‌های قطعه‌سازی استان قم)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در مدیریت تولید و عملیات، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPOM-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن خلج

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی, دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران پردیس فارابی، ، قم، ایران.

میثم شفیعی رودپشتی

استادیار گروه مدیریت بازرگانی, دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران پردیس فارابی، قم، ایران.

عادل آذر

استاد گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشکده تربیت مدرس،تهران ، ایران

میثم شهبازی

استادیار گروه مدیریت صنعتی, دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران پردیس فارابی، قم، ایران.

چکیده

یکی از چالش‌های مدیران در دنیای کسب‌وکار، محدودیت منابع و چگونگی استفادۀ بهتر از آن است. بر این اساس، به‌تازگی، مدیران سیستم‌های تولیدی به مفهوم اقتصاد اشتراکی[i] توجه کرده‌اند که این امر به استفادۀ بهتر از منابع با اشتراک‌گذاری و درنهایت، ارتقای بهره‌وری در سطح ملی منجر می‌شود. برای پیاده‌سازی مفهوم اقتصاد اشتراکی در سیستم‌های تولیدی باید ابعاد و مؤلفه‌های آن به‌طور کامل تبیین شود؛ بنابراین، پژوهشگر بر آن است که ابعاد و مؤلفه‌های اقتصاد اشتراکی را استخراج کند و آن را به سیستم تولیدی تعمیم دهد؛ بر این اساس، ابتدا تعاریف اقتصاد اشتراکی از متون علمی گردآوری، سپس از رهگذر تحلیل محتوا، مؤلفه‌های هشت‌گانه‌ای به این شرح شناسایی شد: اشتراک‌گذاری منابع، طرفین اشتراک‌گذاری، اَشکال اشتراک‌گذاری، نظام تبادل اطلاعات و ارتباطات، شرایط مالکیت و دسترسی، ظرفیت‌های مازاد، منافع مبادلات و سرانجام مباحث اجتماعی در اشتراک‌گذاری. سپس برای تعمیم این مؤلفه‌ها به سیستم‌های تولیدی، از آرای خبرگان در بخش تولید و عملیات استفاده شد که با فرایند اشتراک‌گذاری آشنا بودند. پس از انجام فرایند مصاحبه، ابعاد و مؤلفه‌های اقتصاد اشتراکی و مصادیق آن در سیستم‌های تولیدی ارائه شد که به‌کارگیری آن، تأثیر بسزایی در افزایش بهره‌وری سیستم‌های تولیدی با اشتراک‌گذاری منابع خواهد گذاشت. [i]. Sharing Economy

کلیدواژه ها

اقتصاد اشتراکی, سیستم‌های تولیدی, تحلیل محتوا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.