بررسی ساختار نوبت در اتاق‌های چت و شبکه‌های اجتماعی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات میان رشته ­ای در رسانه و فرهنگ، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_MEDST-8-16_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه کامیابی گل

استادیار گروه زبان شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد

مسیحه هدایت مفیدی

دانشجوی دکتری گروه زبان شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف ازاین پژوهش نشان دادن نوع زبان بکار­رفته در فضاهای است که برخواسته از ابزاری الکترونیکی، جهانی و تعاملی است. همچنین به نحوه نوبت­گیری و واگذاری آن هنگام استفاده از این تکنولوژی برای برقراری ارتباط پرداخته شده است. داده­های این پژوهش شامل گفت­وگوها و ارتباطات کاربران فارسی­زبان در فضاهای مجازی از جمله اتاق­های چت یاهو، شبکه­ی اجتماعی فیس­بوک و تلگرام می­باشد. علت انتخاب این فضاها، عمومی­بودن و آشنابودن آن­ها برای اغلب کاربران اینترنت در ایران بود. به­طورکلی می­توان گفت نوبت­گیری، کنترل، مدیریت و انتقال آن در گفتگوهای اینترنتی دارای اصول مشخص و قواعد ازپیش تعیین­شده­ای نمی­باشد، بلکه تا حد زیادی بستگی به عادات افراد هنگام چت و تایپ­کردن دارد.

کلیدواژه ها

تحلیل‌گفتمان, نوبت‌گیری, اینترنت, فضای مجازی, چت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.