صورتبندی مسائل شیوة پالایش (فیلترینگ) فضای مجازی در ایران
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات میان رشته ای در رسانه و فرهنگ، دوره: 9، شماره: 18
- کد COI اختصاصی: JR_MEDST-9-18_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 361
نویسندگان
دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات، دانشگاه امام صادق (ع)
چکیده
مسئله پژوهش: پالایش یا فیلترینگ فضای مجازی، علارغم آنکه به عنوان یک اقدام سلبی سالمسازی فضای مجازی تلقی میشود، اما همواره امری چالش برانگیز بوده و تبعات جدی اجتماعی خویش را داشته است. این در حالی است که این اقدام، همواره در دستور کار جمهوری اسلامی ایران بوده است. سؤال این پژوهش آنست که اقدام حاکمیتی فیلترینگ، از چه مسائل و مشکلاتی رنج میبرد و این مسائل و مشکلات چگونه صورتبندی میشود. روش پژوهش: روش جمع آوری این مقاله «مصاحبه نیمهساخت یافته با خبرگان» و روش تحلیل آن «نظریهپردازی دادهبنیاد» است. تلاش شده است که با بهرهگیری از طرح نظاممند و طی سه مرحلة کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل پارادایمی مسائل شیوة پالایش فضای مجازی در ایران ترسیم شود. یافتههای پژوهش: از منظر این مقاله، مشکل محوری و هستهای شیوة پالایش در ایران، «متمرکز بودن و حاکمیتی بودن آن» است. این پالایش متمرکز حاکمیتی، از مشکلاتی همچون: یکسانانگاری کاربران، پراشتباه بودن، تخلف از قانون، سلیقهگرایی پایشگر، حداکثری بودن، امکان دور خوردن رنج میبرد. اهم علل به وجود آورندة چنین پالایشی، تهدیدانگاری فضای مجازی، یکهتازی پالایش در سالمسازی و سیاستزدگی حاکم بر آن است. به نظر میرسد ضعف سواد فضای مجازی کاربران و همچنین عدم اقناع آنها نسبت به فیلترینگ از شرایط مداخله گر مهم بر این نوع پالایش است. همچنین باز بودن معماری فضای مجازی و آلوده بودن فضای فرهنگی واقعی از زمینههای حاکم بر آن است. طبیعتاً چنین پالایشی تبعات جدی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و ... دارد که در مقاله تبیین شده است.کلیدواژه ها
فیلترینگ , فضای مجازی , پالایش , اینترنتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.