تحلیل سرودهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس براساس قاعده کاهی لیچ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه فنون ادبی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIAR-12-1_007
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی محسنی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

شهره شیرین کام

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

احمد غنی پور ملکشاه

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

غلامرضا پیروز

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

چکیده

آشنایی زدایی که با هنجارگریزی انجام می شود، یکی از مهم ترین مولفه های مکتب فرمالیسم است. در این مکتب به جای هرگونه توجه به علل زیبایی متن در بیرون از آن، بر خود متن تاکید می شود. توهم اجتماعی این است که مصادیق هنجارگریزی در متون شنیداری بسیار اندک است؛ ازاین رو هدف این مقاله نشان دادن انواع هنجارگریزی آوایی، واژگانی، زمانی، سبکی، گویشی، معنایی، نحوی و نوشتاری در ۵۰ سرود انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، برمبنای فرمالیسم و الگوی هنجارگریزی لیچ است. دستاورد پژوهش این است که از میان هشت نوع هنجارگریزی در سرودهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، هنجارگریزی معنایی به منظور آفرینش اثر شعری و پس از آن هنجارگریزی زمانی یا باستان گرایی از بیشترین بسامد نسبت به سایر مولفه ها برخوردار است. مهم ترین نتیجه درباره عوامل فرم ساز سرودها این است که این مولفه ها موجب تعقید در زبان سرود نشده اند و باتوجه به مخاطبان سرود که از همه طبقات و قشرهای جامعه اند، برای ایجاد شور و آگاهی بخشی، رویکردی ابلاغی و کارکردگرا دارند.

کلیدواژه ها

فرمالیسم, قاعده کاهی, لیچ, سرود, انقلاب اسلامی, دفاع مقدس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.