مقایسه اثر زیادی آهن و کاربرد سیلیکون بر فلورسانس کلروفیل بخش هوایی و تغییرات تکوینی ریشه دانه‌رست‌های گیاه برنج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-11-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پویان مهربان جوبنی

گروه علوم پایه، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

علی برزگر

گروه علوم پایه، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

بهروز برزگر گلچینی

گروه علوم پایه، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی رمضانی صیاد

دپارتمان کشت بافت، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شمال (رشت)

احمد عبدل زاده

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان

چکیده

افزایش اسیدیته در شرایط کشت غرقابی زمین‌های برنج، سبب بالارفتن حلالیت و جذب سیلیکون و آهن می‌شود. این پژوهش با هدف مقایسه اثرات کاربرد سیلیکون (۵/۱ میلی‌مولار به صورت سیلیکات سدیم) و آهن اضافی (۱۵۰ میلی‌گرم در لیتر به صورت Fe-EDTA) بر تغییرات صفات فیزیولوژیکی گیاه برنج انجام شد. بعد از ۷ روز در گیاهان تیمار شده با ۵/۱ میلی‌مولار سیلیکون، حداقل و حداکثر میزان فلورسانس کلروفیل a در شرایط تاریکی، فلورسانس متغیر و خاموشی غیر فتوشیمیایی فتوسیستمII به ترتیب ۲۷، ۲۰، ۱۹ و ۸ درصد افزایش یافت، اما در دانه‌رست‌های برنج تیمارشده با آهن ۱۵۰ میلی‌گرم در لیتر کاربرد سیلیکون باعث کاهش ۲۳ درصدی حداکثر فلورسانس کلروفیل a در شرایط نوری و افزایش حدود ۵۵ درصدی خاموشی غیر فتوشیمیایی فتوسیستمII شد. در گیاهان تیمار شده با سیلیکون نسبت به گیاهان شاهد، مقدار سیلیکون ریشه و بخش هوایی، آهن ریشه و بخش هوایی و کلسیم بخش هوایی به ترتیب ۱۴، ۲۰، ۸۸، ۳۳ و ۸ درصد افزایش و مقدار کلسیم ریشه ۱۱ درصد کاهش یافت. در برش عرضی نوک ریشه گیاهان تیمار شده با آهن اضافی نیز نسبت مساحت پوست به پروتوزایلم افزایش معنی‌داری نشان داد. سیلیکون با افزایش ظرفیت فتوسنتزی و بهبود درصد آب نسبی سبب تحریک بیشتر رشد گیاهان شد، در حالی که زیادی آهن با کاهش عملکرد کوآنتومی و کاهش موازنه آب و افزایش ترکیبات دیواره‌ای در مناطق جوان‌تر ریشه مقدار رشد گیاهان را کاهش داد. کاربرد سیلیکون در کاهش میزان انباشتگی آهن در گیاهان اثری نداشت و نتوانست اثرات سمیت آهن در کاهش رشد را تخفیف دهد.

کلیدواژه ها

دانه‌رست گیاه برنج, زیادی آهن, سیلیکون, فلورسانس کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.