فایل کامل ایبوک به صورت PDF
مشخصات نویسندگان کتاب بررسی امکان استفاده از منابع درآمدی پایدار برای ارائه خدمات حمل ونقل جاده ای
چکیده کتاب:
قسمت عمده جابجایی بار و مسافر (بیش از ۸۰ درصد) توسط جاده صورت می گیرد.
از جمله مسائل پیش رو در خصوص این شبکه، بحث نگهداری آن به منظور حفظ و ارتقا سطح سرویس دهی و همچنین افزایش ایمنی است. در عین حال بررسی وضعیت موجود راه های کشور نشان دهنده شرایط نامطلوب کمی و کیفی است.
از یک سو توسعه راه های جدید با کمبود منابع مواجه است و از سوی دیگر راه های موجود نیز از کیفیت مناسب برخوردار نبوده و نگهداری آنها بخش قابل ملاحظه ای از منابع را به خود جلب می کند.
همچنین بودجه اختصاصی راهداری با توجه به گسترش روزافزون این زیرساخت ها جوابگو نبوده است. بنابراین در این پروژه ما به دنبال آن هستیم که منابع درآمد پایداری را برای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای معرفی کنیم.
برای همین منظور در این پروژه پس از ارائه مقدمه و کلیات تحقیق در فصل اول، در فصل دوم ابتدا هزینه ها و درآمدهای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای بررسی شده و سپس بسترهای قانونی درآمدهای سازمان راهداری بررسی و تجزیه و تحلیل شده است.
در فصل سوم نیز به بررسی تجربیات سایر کشورها در حوزه مالیات جاده ای پرداخته شده و سپس با بهره گیری از کشورهای مورد بررسی، سایر منابع درآمدی جدید در حوزه حمل و نقل جاده ای شناسایی شده است.
در قسمت شناسایی سایر منابع در آمدی جدید، به مالیات و عوارض بر وسایل نقلیه و مالیات و عوارض بر سوخت اشاره شده است. در ادامه درآمدهای حاصل از مالیات بر سوخت برای بخش حمل و نقل محاسبه شده است.
پیش نیازهای لازم قانونی اجرایی برای هریک از منابع درآمدی در فصل چهارم بررسی شده است.در واقع در این فصل ما به دنبال پاسخ این سوال هستیم که در صورتی که این مالیات بر سوخت اعمال شود، این مالیات چه تاثیری بر اقتصاد کشور خواهد گذاشت؟ و در نهایت در فصل پنجم نتیجه گیری و پیشنهادات ارائه شده است.
کد کتاب/لینک ثابت به این کتاب
کد یکتای اختصاصی (COI) این کتاب در پایگاه سیویلیکا میباشد و برای لینک دهی به این کتاب می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت کتاب در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1136269/
فهرست مطالب کتاب
(برای نمایش کلیک نمایید)طرحهای پژوهشی و مطالعاتی کشور
مدیریت اطلاعات پژوهشی
نظرات خوانندگان
مقالات مرتبط جدید
- Determine the Optimal Arrangement of Pavement Condition Surveyed Inspection Units using Genetic Algorithm (GA)
- بررسی تاثیر محوطه های کارگاهی در آزادراه بر ظرفیت و زمان تاخیر با استفاده از شبیه سازی ترافیکی
- اولویت بندی قطعات روسازی شبکه شهری در فعالیتهای نگهداری و بهسازی با استفاده از رویکرد ترکیبی AHPفازی TOPSIS
- بررسی اثرات تسلیح بتن بر رفتار لرزه ای غیر خطی سدهای بتنی وزنی
- تحلیل ارتعاش آزاد تیر کامپوزیتی چند لایه بر بستر ارتجاعی با روش معادله دیفرانسیل کوادریچر و شبکه عصبی مصنوعی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این کتاب به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- بررسی عملکرد آکوستیکی پنجره های دوجداره
- تعیین مشخصه های کیفی و نحوه ارزیابی رنگها و پوششهای اکریلیک پایه آب برای استفاده داخلی و خارجی ساختمان
- مطالعه جریان رودخانه در اطراف پلهای واقع در کانال مرکب
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸(گزارش اول) سیل گلستان - گزارش کارگروه مخاطرات بخش زلزله شناسی مهندسی و خطر پذیری
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش دوم) سیل دروازه قرآن شیراز- گزارش کارگروه مخاطرات
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این کتاب به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.