زمین شیمی عناصر کمیاب در میزبان گالن های موجود در ذخایر فلوئوریت البرز مرکزی، استان مازندران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-12-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب حمزه

دانشگاه گلستان

بهنام شفیعی بافتی

دانشگاه گلستان

هادی عمرانی

دانشگاه گلستان

چکیده

در سلسله جبال البرز در استان مازندران، رخدادهای متعددی از کانسارهای فلوئوریت با سنگ میزبان کربناته حضور دارند که دارای مقادیر فراوانی از گالن و مقادیر ناچیزی از اسفالریت هستند. دستیابی به توانایی معدنی کانسارهای فلوئوریت از کانی­ سازی عناصر کمیاب و کاربردهای ژنزی از اهداف این پژوهش است. بدین‌منظور، تعداد 26 نمونه خالص گالن از نسل­ های مختلف زایشی (رگه-رگچه ­ای و افشان دانه درشت تا دانه ­ریز) در کانسارهای فلوئوریت کمرپشت، پاچی-میانا و اراء پس از آماده ­سازی، توسط فناوری ICP-MS برای عناصر Sb، As، Ag، Hg، Bi، Cd، Tl، Ga، Se به همراه Cu وZn تجزیه‌شدند. داده های به‌دست آمده، نشان‌داد که گالن به‌طور نسبی از Sb (حداکثر تاppm 2581 با میانگین حدود ppm620) و Ag (حداکثر تا ppm70 با میانگینppm30) غنی و از دیگر عناصر فقیر هستند و گوناگونی غلظت عناصر کمیاب در گالن­ های افشان و رگه-رگچه­ ای روند معناداری نشان نمی­ دهد. روابط بین عنصری در گالن همبستگی قوی (r≥65/0) بین Sb–Ag و همبستگی متوسط (6/0> < r4/0) بین Ag–As، Ag–Cu و Hg–Zn را نشان‌داد. غلظت بالای Sb و Ag در گالن می ­تواند مرتبط با حضور کانی­ های خاص از این عناصر (مانند تتراهیدریت، استفانیت، دیافوریت و تووینیت) به‌صورت ادخال در گالن میزبان باشد؛ در‌حالی­ که بروز غلظت­ های نه چندان زیاد از عناصر Cd و Hg و ارتباط معنادار آنها با غلظت Zn در گالن (5/0> < r2/0) می ­تواند مربوط به حضور ادخال­ های اسفالریت و پولهموزیت و همچنین جایگزینی ساده هم­بار الکتریکی بین Cd2+ و Pb2+ در گالن بوده باشد. با توجه به حضور فراوان گالن (ده ­ها هزار تن) در معادن فلوئوریت مورد بررسی و غلظت نسبتاً بالای Sb و Ag در ساختمان آنها، ارزیابی اقتصادی بازیابی این عناصر از گالن در مقیاس آزمایشگاهی پیشنهاد می ­شود. ارزیابی غلظت عناصر کمیاب در گالن­ نشان‌داد که کانسارهای مورد بررسی شباهت بیشتری به کانسارهای نوع دره می‌سی ­سی ­پی غنی از فلوئوریت نسبت به دیگر کانسارهای فلوئوریت با سنگ میزبان کربناته نشان می ­دهند.  

کلیدواژه ها

عناصر کمیاب, گالن, فلوئوریت, مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.