شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید و عوامل مرتبط با آن در استان آذربایجان غربی طی سال های 94-1390
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 21، شماره: 69
- کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-21-69_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 412
نویسندگان
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
چکیده
زمینه و هدف: کم کاری مادرزادی تیروئید، یکی از شایعترین بیماریهای غدد درون ریز میباشد که در صورت تشخیص و درمان زودرس و به موقع، قابل پیشگیری است. هدف این مطالعه، تعیین شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید و عوامل مرتبط با آن در استان آذربایجان غربی طی سالهای 94-1390 میباشد. مواد و روشکار: این مطالعه به صورت مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی انجام شد. حجم نمونهی مورد بررسی، کلیه نوزادان غربالگری شده در بدو تولد در استان آدربایجان غربی طی سالهای1390 لغایت 1394 و به صورت سرشماری بود. اطلاعات با استفاده از چک لیست محقق ساخته و شامل اطلاعات سن، جنسیت، زمان نمونهگیری بر حسب روز، وزن بدو تولد، نسبت فامیلی والدین، سن مادر در زمان حاملگی، سابقه بیماری تیروئیدی مادر، نوع زایمان و تشخیص نهایی، استخراج شد.آنالیز دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. یافتهها: براساس یافتههای حاصل از غربالگری 318760 نوزاد متولد شده طی سالهای 94-1390 در استان آذربایجان غربی، شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید 3/2 به هر 1000 تولد زنده بود. شیوع کم کاری مادرزادی گذرا و دائمی به ترتیب 1/18و 1/85 به ازای هر 1000 تولد زنده بود. از 1021 نوزاد مبتلا، 579 نوزاد پسر(56/7%) بودند. بین متغیرهای جنسیت نوزادان، نسبت فامیلی والدین نوزادان، سابقه بیماری تیروئیدی، آنومالی در هنگام تولد و وزن با نوع کم کاری تیروئید، ارتباط آماری معنیداری وجود نداشت (P> 0.05). بین نوع زایمان با نوع کم کاری تیروئید، ارتباطی معنیدار وجود داشت (P< 0.05). نتیجه گیری: براساس یافتههای مطالعه، استان آذربایجان غربی جزء استانهای باشیوع بالای کم کاری تیروئید مادرزادی در کشور میباشد. شهرستانهای ارومیه و بوکان داری بیشترین شیوع طی این پنج سال و جزء کانونهای پرخطر بیماری در استان آذربایجان غربی بودند؛ بنابراین، پیشنهاد میشود که مسئولان و مدیران بخش سلامت به منظور کنترل و کاهش این بیماری، توجه ویژهای به این شهرستانها داشته باشند.کلیدواژه ها
Hypothyroidism, Related factors, West Azerbaijan, کم کاری تیروئید, عوامل مرتبط, آذربایجان غربیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.