بررسی معانی کاربردی افعال مزید در قرآن مجید (بررسی موردی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و ادبیات عربی، دوره: 10، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JALL-10-18_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اوسط خانجانی

دانشگاه ازاد اسلامی چالوس

چکیده

 قرآن کریم در مقام نزول از علم الهی به عالم طبیعت به اقتضا زبان مخاطبان نخستین، در قالب تجلی به زبان عربی نازل شده، برخوردار از همه مختصات و تکنیکهای ادبیات بشری است. یکی از آن مختصات که ویژه زبان عربی و از جمله امتیازات زبانی آن است، امکان توسعه معنای افعال مجرد از طریق انتقال به ابواب مزید است. افعال بکار رفته در ابواب مزید تقریبا یکدهم از مجموعه الفاظ قرآن کریم را به خود اختصاص داده، نقش برجسته و تعیین کنندهای در پیامرسانی و القا معانی به مخاطبان دارد. مقاله حاضر پژوهشی نظری است که به روش تحلیلی-توصیفی در پاسخ به این پرسش سامان یافته است: افعال مزید به لحاظ معانی کاربردی چه کارکردی در قرآن کریم دارد؟.  پژوهشگر از رهگذر پردازش دادهها به این نتیجه رسیده است که: اولا: افعال موضوع پژوهش غالبا در معانی مشهور ابواب مزید و اندکی نیز در معانی غیر مشهور بکار رفته است؛ ثانیا: افعال مزید موجود در قرآن کریم تنها در ابواب مشهور بکار رفته، بابهای افعال و تفعیل به لحاظ کمی از فراوانی بیشتری برخوردارند.

کلیدواژه ها

قرآن مجید– افعال مزید –معانی کاربردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.