تاثیرآموزش برنامه ادغام یافته سلامت برکیفیت زندگی سالمندان شهرستان ملکشاهی در سال ۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 20، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-20-67_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد ذبیحی راد

علوم پزشکی ایلام

حمزه زنگنه

علوم پزشکی ایلام

امین کریمی

علوم پزشکی ایلام

لیلا هواسی

علوم پزشکی ایلام

چکیده

زمینه و هدف: سالمندی یک دوره‌ی حساس از زندگی است که سالمندان طی آن در معرض تهدیدات بالقوه‌ای هستند. ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان نیازمند اجرای مناسب برنامه‌های سلامت می‌باشند. کیفیت زندگی سالمندی وابسته به دسترسی وی به خدمات سلامت و فرصت‌های آموزشی است. یکی از روش‌های توانمندسازی سالمندان آموزش است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر برنامه‌ی ادغام یافته‌ی سلامت بر کیفیت زندگی سالمندان است. مواد و روش‌کار: این مطالعه‌ی شبه تجربی، به‌صورت پیش آزمون- پس آزمون انجام گرفت. نمونه‌های پژوهش ۲۵۰ نفر از سالمندان شهرستان ملکشاهی که به‌صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه‌ی استاندارد کیفیت زندگی لیپاد بود که  قبل از مداخله و شش ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. مداخله‌ی آموزشی بر اساس راهنمای ادغام یافته‌ی سلامت سالمندان ویرایش سال ۱۳۹۶ وزارت بهداشت بود. آموزش‌ها به صورت حضوری و طی شش جلسه‌ی یک ‌ساعته طراحی و اجرا شد. تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها با استفاده از نسخه‌ی ۲۰ نرم‌افزار SPSS و با شاخص‌های توصیفی و آزمون‌های آماری تی زوجی انجام گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمون دو گروه نشان داد که میانگین نمره کیفیت زندگی سالمندان در ابعاد فیزیکی، خود مراقبتی، افسردگی و اضطراب، مسائل جنسی و بعد رضایت از زندگی بین قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی‌داری وجود داشت (۰۵/۰> P) در ابعاد اجتماعی و شناختی تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت (۰۵/۰P> ). اختلاف معنی‌داری بین برنامه ادغام یافته بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی برحسب جنسیت، وضعیت تا هل و وضعیت تحصیل سالمندان وجود نداشت. نتیجه ­گیری: پیشنهاد می‌شود که برنامه­ های آموزشی بر اساس برنامه ادغام یافته سلامت سالمندان می‌تواند یکی از روش های  ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان باشد.  

کلیدواژه ها

Integrated Health Program, Quality of Life, Elderly, Education, آموزش, برنامه ادغام یافته سلامت ؛ کیفیت زندگی ؛ سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.