اثربخشی آموزش غلبه بر درماندگی آموخته شده بر ارتقاء امید به زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 20، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-20-67_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زیبا شکورصفت صدیقی

پرویز شریفی درامدی

چکیده

زمینه وهدف: هدف از مطالعه حاضر اثربخشی آموزش غلبه بر درماندگی آموخته­ شده بر ارتقاء امید به زندگی و سلامت روان در زنان مبتلا به سرطان پستان بود که در سال 1396 انجام گردید. با توجه به شیوع نسبتاً بالای این سرطان در زنان، به­ کارگیری راهبردهایی جهت توانمند‌سازی روان­شناختی زنان مبتلا توصیه شده است. جامعه‌ی پژوهش حاضر، زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه­کننده به بخش درمانی مرکز تحقیقات سرطان وبیماران درمانگاه ولیعصر واقع در بیمارستان امام خمینی بوده است. مواد و روش­ کار: روش پژوهش، نیمه آزمایشی و طرح آن، پیش‌آزمون-پس آزمون با گروه مداخله و کنترل بود. روش نمونه‌گیری به صورت هدفمند شامل 30 نفر بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. به منظور جمع­آوری داده‌ها از پرسش­نامه‌ی امید به زندگی اشنایدر(Schneider Life Expectancy Questionnaire) و پرسش­نامه سلامت عموم GHQ-28 (General health questionnaire) استفاده شد و به ‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. 12جلسه مداخله به مدت یک ساعت در هفته در محلی واقع در تقاطع امیرآباد شمالی و خیابان فاطمی به صورت گروهی انجام گردید. پس از پایان جلسات از هر دو گروه خواسته خواهد شد تا مجدداً پرسش­نامه را تکمیل نمایند. یافته‌ها: به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین علائم جسمانی (906/6=F، 015/0=p)، اضطراب (10/307=F، 004/0=p)، اختلال در عملکرد اجتماعی (11/678=F، 002/0=p) و افسردگی‌اساسی (32/378=F، 000/0=p)، تفکرعاملی (6/906=F، 015/0=p) و تفکر راهبردی (10/307=F، 004/0=p) در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی­ داری وجود دارد. با حذف تأثیر نمرات پیش­ آزمون بین میانگین تعدیل شده علائم جسمانی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی اساسی بر حسب گروه در مرحله پس­ آزمون تفاوت معنی­ داری وجود دارد. نتیجه‌‌گیری: به طور کلی بر اساس این یافته‌ها می‌توان گفت آموزش غلبه بر درماندگی آموخته ­شده در پس‌آزمون باعث کاهش علائم جسمانی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی اساسی و افزایش ابعاد امید به زندگی شده است.  

کلیدواژه ها

Learned Helplessness, Breast Cancer, Mental Health, Physical Symptom, Anxiety, Social Performance, Life Expectancy, درماندگی آموخته شده, سرطان پستان, سلامت روان, علایم جسمانی, اضطراب, عملکرد اجتماعی, امید به زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.