بررسی شعر مقاومت آفریقای جنوبی با تکیه بر دیدگاه پسا استعمارگریی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-5-9_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین دخت فرخ نیا

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مژگان ونارجی

دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات مقاومت دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

مطالعات پسااستعماری یکی از حوزه‌های مطالعات جدید در مورد کشورهایی مستعمره است. پدیدۀ «پسااستعماری» (Post-Colonialism) در اواخر قرن بیستم و در بافت کشورهای مستعمره ای که به دنبال گونه ای استعمارزدایی است از فرهنگ، تاریخ، ادبیات و از همه مهم‌تر هویت خویش بودند، متولد گشت. این پژوهش قصد دارد، با استفاده از این حوزۀ مطالعاتی، تأثیر فرهنگی دوران استعمار را در فضایی کلی شعر آفریقای جنوبی تبیین کند. با توجه به این هدف، پس از اشاره‌ای مختصر به وضعیت سیاسی و پیشینه ادبی آفریقای جنوبی ، ضمن تبیین نظریۀ پسااستعمارگرایی، تعدادی از اشعار ترجمه‌شدۀ این منطقه، از این دیدگاه بررسی شده است. مهم‌ترین دغدغۀ ذهنی شاعران مقاومت این دیار، هویت یابی است که از آنها طریق غیریت سازی و تفکیک مرزهای فرهنگی خود با استعمارگران امکان‌پذیر می‌دانند. مؤلفه‌های غیریت سازی در شعر مقاومت آفریقا در دو محور پایداری و تجدید حیات فرهنگی به نمایش درآمده اند. در این اشعار، مبارزه با جلوه های گوناگون استعمار، بازگشت به گذشته، احیای سنت‌های بومی و ملی و نوسازی علمی و فرهنگی تنها راه استعمارزدایی از فرهنگ و هویت قارۀ آفریقا و نیز کشور آفریقای جنوبی معرفی ‌شده است.

کلیدواژه ها

استعمار، پسااستعمارگرایی، شعر مقاومت، آفریقا، آفریقای جنوبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.