مقایسه پیش تیمارهای متفاوت برای شکست خواب بذر خارشتر (Alhagi maurorum)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش بین ­المللی شورورزی
  • کد COI اختصاصی: CBACONF02_130
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی پیراسته انوشه

مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

علی اکبر زکی زاده

مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

کشت خارشتر (Alhagi maurorum) به عنوان یک محصول کشاورزی، نیازمندجوانه زنی بالا و سبزشدن یکنواخت است؛ ولی به دليل پوسته سخت بذور این گیاه بهراحتیجوانه نمی زنند. در پژوهش حاضر پیش تیمارهای متفاوت برای شکست خواب بذرخارشتر در مرکز ملی تحقیقات شوری در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایشاول، پیش تیمارهای مختلف (شاهد، خراش دهی فیزیکی، هیدروپرایمینگ، آب جوش واسیدسولفوریک) مقایسه شدند. با انتخاب پیش تیمار بذور با اسیدسولفوریک به عنوان تیماربرتر، در آزمایش دوم و سوم زمان های مختلف پیش تیمار (5، 10 ، 15 ، 20 و 25 دقیقه) وغلظت های مختلف اسیدسولفوریک (98 % و 75 %) بررسی شد. این دو آزمایش به ترتیببرای اسید سولفوریک داخلی و خارجی به صورت جداگانه انجام گردید. نتایج آزمایشاول نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی در پیش تیمار اسیدسولفوریک و پس از آن درپیش تیمار آب جوش به دست آمد، که به ترتیب بیش از 6 و 6/ 2 برابر جوانه زنی در تیمارشاهد بود. در آزمایش دوم مشاهده شد که بیشترین درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه ازپیش تیمار اسیدسولفوریک تولید داخل با غلظت 98 % به مدت 25 دقیقه به دست آمد. درمورد اسیدسولفوریک خارجی (آزمایش سوم)، بیشترین جوانه زنی و رشد گیاهچه در غلظت%75 مشاهده شد. به طورکلی بهترین روش برای بهبود جوانه زنی، پیش تیمار بذر خارشتر بااسیدسولفوریک داخلی با غلظت 98 % و یا اسیدسولفوریک خارجی با غلظت 75 % به مدت25 دقیقه است. با توجه به حصول درصد جوانه زنی بالا در تیمار اسیدسولفوریک به نظرمی رسد خواب بذر خارشتر فیزیکی باشد.

کلیدواژه ها

پیش تیمار، خواب، شورزیست، شورورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.