تعریف و شناسایی عوامل فیزیولوژیکی، بیوشیمیائی و ژنتیکی مؤثر در تحمل به شوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش بین ­المللی شورورزی
  • کد COI اختصاصی: CBACONF02_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین آناقلی

استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

سؤ تغذیه، ناامنی غذایی و فشار جمعیت در دهه های آینده باعث فشار بیشتر به آب هایزیرزمینی و زمین های زراعی و در نتیجه افزایش و گسترش تنش شوری در بسیاری ازنقاط جهان خواهد شد. در حال حاضر نیز حدود 7 درصد از اراضی دنیا تحت تاثیر تنششوری هستند. ناکارآمدی رو شهای قدیمی در معرفی ارقام متحمل به تنش و پیشرفت هایحاصل شده در علوم بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک باعث رو آوردن بسیاری از محققانبرای معرفی ارقام/لاین های جدید با برچسب تغییر یافته ژنتیکی و متحمل به تنش های غیرزنده شده است. با وجود تردیدهائی که در خصوص سلامت محصولات تراریخته وجوددارد، اما استفاده از این روش ها، یکی از راهبردهای بسیار کارآمد در معرفی ژنوتیپ هایجدید و متحمل به تنش م یباشد. مرور منابع نشان می دهد که گیاهان گلیکوفیت و هالوفیتاز مکانیسم های تقریباً مشابهی برای مقابله با شوری استفاده می کنند که در سه دسته تحملاسمزی، دفع سدیم و تحمل بافت خلاصه می شود. شناسایی ژن هایی که این مکانیسم هارا در گیاهان به پیش می برند و مؤلفه های دخیل در آن از قبیل گیرنده های تنش، ناقلینپیام، کانال های یونی، مسیرهای پیام رسانی، ورارسانی پیام، دخالت یا عدم دخالت هورمونABA در مسیرهای پیام رسانی، فاکتورهای رونویسی، کینازها، فسفاتازها، شناسائی مکانهندسی ژن های دخیل (QTL) و سایر مؤلفه های دیگر و نیز تقسیم بندی ژن های دخیل بهرگولن های مختلف پارامترهائی هستند که ضمن شناسایی عملکردشان، بایستی روابط پیچیدهآنها با همدیگر نیز شناسائی شود. در سال های اخیر، محققان مختلف تعدادی از این مؤلفه هارا به عنوان هدف انتخاب کرده و از آنها برای دستکاری های ژنتیکی استفاده کرده اند تا بهتدریج این شبکه پیچیده و تعامل مؤلفه های درگیر در آن بطور کامل شناسائی شود. در اثراین تلاش ها، گیاهان تراریخته زیادی تولید شده اند که نسبت به گیاهان شاهد دارای تحمل به شوری بالاتری بودند. از طرف دیگر خروجی این عوامل و کارکرد آنها در سلول مثل تولیداسمولیت های آلی، پروتئین های دیواره سلولی، اسموتین ها، پروتئین های LEA و ناقل هایپمپ های یونی نیز پارامترهائی هستند که کارکردشان در تحمل به شوری به یکی از سهمکانیسم مورد استفاده گیاه که در بالا به آن اشاره شد، باید مشخص شود. در این مقاله سعیشده است تا بطور خلاصه با این مفاهیم آشنائی بیشتری داشته باشیم.

کلیدواژه ها

فاکتور رونویسی، رگولن، انتقال پیام، بیان ژنی، پمپ یونی، هوموستازی، یون سدیم، تنش های غیر زنده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.