راهکارهای بومی بهره گیری از تهویه طبیعی در ساختمان های اقلیم گرم و مرطوب ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: کنفرانس ملی عمران، معماری و فناوری اطلاعات در زندگی شهری
  • کد COI اختصاصی: CRMCE01_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریا سعادت جو

استادیار دانشگاه تبریز، تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده مهندسی عمران، گروه معماری

چکیده

در دنيای معاصر، رشد فزاینده جمعيت، موجب پيامدهای متعددی همچون مصرف بيش از حد و غير مسئولانه انرژی هایفسيلی شده است. این در حاليست که راهکارهای ارزشمند سنتی در معماری معاصر جایگاهی نداشته و همين امر پيامدهایمتعددی چون مصرف بيش از اندازه سوخت های فسيلی، انرژی برق و ... جهت تامين آسایش اقليمی در این مناطق را بهدنبال داشته است. ساختمان های سنتی ساخته شده ساخته شده در هر اقليم در کنار پاسخ به نيازهای عملکردی کاربران،حفط حریم و امنيت ساکنين، با بهره وری حداکثری از پتانسيل های بومی همان منطقه، آسایش اقليمی ساکنان را به بهتریننحو فراهم آورده اند. تامل در ساختار کالبدی این ساختمان ها، راهکارهای هوشمندانه و تدابير به کار رفته توسط نياکانما در مواجهه با شرایط اقليمی را به بهترین نحو متجلی می کنند. ساختمان های سنتی کرانه ساحلی خليج فارس نمونه هاییاز این مصادیق موفق سنتی هستند که راهکارهای هوشمندانه به کار رفته در آن ها تحمل شرایط سخت اقليمی را بسيارتسهيل نموده است. به دليل رطوبت و گرمای بسيار شدید در این مناطق، اصلی ترین راهکارهای اقليمی این ساختمان هادر راستای کاهش انرژی تابشی دریافتی به واسطه سایه اندازی و بهره وری حداکثری از تهویه طبيعی بوده است. این مقالهدر پی آنست تا با بررسی عوامل معمارانه تاثيرگذار بر کارایی تهویه طبيعی و رفتار باد در ارتباط با ساختمان، به تحليلتمهيدات به کار رفته در ابنيه سنتی کرانه ساحلی خليج فارس بپردازد. بررسی ها نشان داد که از بين عوامل تاثير گذار برتهویه طبيعی، ساختمان های سنتی به هر 6 عامل توجه داشته و در ساخت این ابنيه علاوه بر انتخاب تيپولوژی مناسب، جهتگيری مناسب بنا، انتخاب فرم و هندسه درست، با تعبيه سایه اندازها و عوامل مکمل از قبيل بادگيرها، تهویه طبيعی به بهتریننحو ممکن صورت گرفته است.

کلیدواژه ها

سنتی، تهویه طبیعی، اقلیم، باد، ساختمان، گرم و مرطوب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.