واکاوی جایگاه انتظار انقلابی و نقش جوانان در ساخت تمدن نوین اسلامی مبتنی بر منظومه فکری حضرت آیت الله خامنه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری قدرت نرم انقلاب اسلامی با محوریت «چهار دهه مقاومت و بایسته های فرهنگی گام دوم انقلاب اسلامی»
  • کد COI اختصاصی: RESPC01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 883
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا برزویی

استادیار و عضو گروه فرهنگ و تمدن دانشگاه امام صادق علیه السلام

امیرحسین عرب پور

دانشجوی کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و مدیریت بازرگانی دانشگاه امام صادق علیه السلام

چکیده

بر اساس تعالیم دین مبین اسلام، «تمدن اسلامی» به عنوان هدف جامعه اسلامی نسبت مستقیمی با آرمان مهدویت داشته و بدین معنا، حرکت تمام انبیاء و اولیاء الهی از آدم تا خاتم عليهم السلام مقدمه ساز این تمدن خواهد بود. نقش این تفکر در افق تمدن نوین اسلامی غیرقابل انکار است و می توان چنین ادعا کرد که تشکیل حکومت اسلامی و اجرایی کردن دین در حد امکان، جزئی از وظایف منتظران به شمار می آید. اندیشمندان شیعه، انتظار را به دو دسته «انتظار منفعل و مخرب» و «انتظار فعال و سازنده» طبقه بندی می کنند. انتظار منفعل و مخرب انتظاری است که بیشتر دعوت به صبر، بردباری و عدم دخالت در مسائل سیاسی و اجتماعی دارد. در مقابل آن انتظار فعال و سازنده؛ بیشتر دعوت به مقاومت و مبارزه با ظلم و ستم تا دستیابی به حکومت اسلامی دارد تا بتواند در بستر حکومت، منتظران واقعی ظهور منجی را تربیت نماید. در این بین، انتظار انقلابی و تمدن ساز که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران مطرح گردید، تأسیس تمدن نوین اسلامی را با هدف زمینه سازی برای ظهور حضرت ولی عصر (عج) به عنوان هدف خود در نظر گرفته است. این ایده به روشنی در گفتار و سیره رهبران انقلاب اسلامی به ویژه حضرت آیت الله خامنه ای قابل رصد می باشد. این پژوهش به دنبال تبیین نقش تفکر انتظار انقلابی و نقش ویژه جوانان در ساخت تمدن نوین اسلامی مبتنی بر منظومه فکری حضرت آیت الله خامنه ای است. روش تحقیق این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و از منابع کتابخانه ای بهره برده است. در نهایت، نوشتار به این نتیجه رسید که انتظار فعال انقلابی با حضور ویژه جوانان می تواند راهبرد ساخت تمدن نوین اسلامی باشد.

کلیدواژه ها

تمدن نوین اسلامی، انتظار، حکومت جهانی موعود، مهدویت، جوانان، مقاومت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.