انعکاس‌ مضامین ‌ادبی ‌و مذهبی ‌اشعار ‌آقاصادق ‌هجری ‌تفرشی در ‌هنر ‌خوشنویسی‌ قاجاریه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 16، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-16-38_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر عطائی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان

عبدالرضا مدرس زاده

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان

اصغر دادبه

استاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران

چکیده

بدیهی است که احیای آثار گذشتگان ادبیّات و فرهنگ سرزمین عزیزمان نقشی اساسی در شناخت ویژگی‌های فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و سیاسی جامعۀ گذشتۀ ما دارد.با توجّه به این موضوع، نویسنده را بر این داشته است تا به گردآوری دقیق و تحلیل و تصحیح اشعار یکی از انسان‌های وارسته و پاک دورۀ صفویه و افشاریه بپردازد و به انعکاس این اشعار بر هنر خوشنویسی دورۀ قاجار اشاره کند. در دورۀ قاجار بیشتر از دوره­های پیش هنر خوشنویسی گسترش پیدا کرد. اگرچه در دوره های بسیار قبل از قاجاریه سنگ بنای هنر خوشنویسی نهاده شد و تلاش های چشمگیری در این زمینه به عمل آمد ولی رونق این هنر در دورۀ قاجاری به چشم می خورد. میرزاآقا صادق هجری تفرشی شاعر عصر صفوی و افشاری است. وی ابتدا به سرودن یک مثنوی تاریخی-مذهبی پرداخته است و سپس به اشعار عرفانی و پر سوز و شور راغب شده است. هرچند در اشعار این شاعر به مضامین مختلفی بر می خوریم ولی مضامین ادبی و مذهبی از جمله مضامین برجستۀ اشعار این شاعر است که خودنمایی می کند. اهداف پژوهش: 1- بازشناسی نسخه­های اشعار و مضامین شعری آقا صادق هجری تفرشی.                        2- دست یابی به بازتاب اشعار آقا صادق در هنر خوشنویسی دورۀ قاجار.                              سؤالات پژوهش: 1-آیا در اشعار آقا صادق به جز مضامین ادبی و مذهبی به مضامین دیگری هم می توان اشاره کرد؟                   2- آیا اشعار آقا صادق انعکاسی در هنر خوشنویسی دورۀ قاجار داشته است؟

کلیدواژه ها

هجری تفرشی, مضامین ادبی و مذهبی, نسخه‌ها, هنر خوشنویسی, دورۀ قاجار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.