بهینه سازی استخراج انتخابی نیکل از محلول سولفات روی با روش استخراج حلالی در سیستم سینرجیکی D2EHPA ،LIX984N و TBP

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مهندسی مواد و متالورژی ایران و چهاردهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES14_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 556
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پدرام اشتری

استادیار گروه مهندسی معدن دانشگاه صنعتی همدان

سعید کریمی

استادیار گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه صنعتی همدان

چکیده

سالانه حدود 20000t/y فیلترکیک نیکل- کادمیم در کارخانه هاي روي ایران تولید مي شود که محتوي مقادیر ارزشمندي از روي، نیکل و کادمیم است. براي بازیابي کادمیم موجود در آن، آنرا با اسید سولفوریک لیچ کرده و سپس با پودر روي کادمیم را سمنته و به صورت اسفنج جدا مي کنند. بعد از این مرحله، مایع بارداري حاوي 25g/Lـ 20 روی، 2g/Lـ 1 نیکل و مقادیر ناچیزي از ناخالصي ها بدست مي آید و pH محلول در حدود 3 است. در تحقیق حاضر امکان استخراج انتخابي نیکل به روش استخراج حلالي در سیستم سینرجیکي LIX984N/D2EHPA/TBP بررسي شد. LIX984N استخراج کننده اصلي بوده و D2EHPA و TBP به ترتیب به عنوان سینرجیست و اصلاح کننده به آن اضافه شدند. ایزوترم هاي استخراجي روي و نیکل در دماي محیط (C° 27± 2) با نسبت فازي آبي به آلي واحد، زمان تماس 30 دقیقه و با 5 درصد حجمي از مخلوط D2EHPA و TBP به مراه 15 درصد حجمي LIX984N (به عنوان استخراج کننده اصلي) ترسم شدند. نتایج نشان داد که در شرایط بهینه و با ترکیب (حجمي) 1% D2EHPA؛ 4% TBP و 15% 95LIX984Nـ 90% نیکل بصورت انتخابي به همراه 20- 15% روي استخراج مي شوند.

کلیدواژه ها

فیلترکیک نیکل- کادمیم، استخراج حلالی، سینرجیسم، نیکل، روی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.