جوشکاری مقاومتی نقطه ای نامشابه DP980/st12: بررسی ریزساختار و عملکرد مکانیکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مهندسی مواد و متالورژی ایران و چهاردهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES14_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم موسوی بیشه

دانشجوی کارشناسی ارشد، جوشکاری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

مهدی منصوری

استادیار، مهندسی و علم مواد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

چکیده

در پژوهش حاضر ریز ساختار و خواص مکانیکی اتصالات نامتشابه مقاومتی نقطه ای فولاد کم کربن St12 به فولاد دو فازیDP980 با استفاده از مشاهدات میکروسکوپی، میکروسختی سنجی و آزمون کشش- برش بررسی شده است. بدین منظور نمونههای مورد نظر در جریان های مختلف از 8 تا 13 کیلو آمپر و با فاصله 0/5 کیلو آمپر جوشکاری شدند. در جریان های الکتریکی بیش از 13 کیلو آمپر بیرون زدگی مذاب رخ داد. نتایج ریز ساختاری نشان داد که ساختار دکمه جوش های حاصل عمدتامارتنزیتی است و منطقه متاثر از حرارت را می توان به دو منطقه متمایز بالا بحرانی و زیر بحرانی تقسیم نمود. نتایج ریز سختیسنجی نشان داد که سختی دکمه جوش به طور متوسط برابر با 451HV می باشد که علت آن میتواند تشکیل مارتنزیت دراین منطقه باشد. در ناحیه متاثر از حرارت در سمت فولاد ساده کربنی سختی به طور پیوسته از 451HV به 126HV کاهشمی یابد. در سمت فولاد دو فازی DP980 سخت شدگی و نرم شدگی به ترتیب به دلیل تشکیل مارتنزیت در ناحیه بالا بحرانیو تمپر شدن مارتنزیت در ناحیه زیر بحرانی مشاهده شد. خواص کششی اتصالات با اندازه گیری نیروی حداکثر و تعیین حالتشکست بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت جریان و تا قبل از بیرون زدگی مذاب نیروی حداکثر مورد نیاز برایشکست نمونه های جوشکاری شده افزایش می یابد. نتایج بررسی های نمونه های آزمون کشش نشان داد که دکمه جوش هایایجاد شده در دو حالت کلی شکست فصل مشترکی و شکست محیطی دچار شکست می شوند. انتقال از حالت شکست فصلمشترکی به شکست محیطی در جریان 11 کیلو آمپر مشاهد شد. نتایج نشان داد که حداقل اندازه دکمه جوش برای اطمینان ازحالت شکست محیطی در آزمون کشش- برش 7/1 میلیمتر بود.

کلیدواژه ها

جوشکاری مقاومتی نقطه ای نامتشابه، فولاد دو فازی DP980 ، فولاد ساده کربنی، ریزساختار، رفتار مکانیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.