ارزیابی احساس امنیت در بافت تاریخی و شاخص های کالبدی مؤثر بر آن (مطالعه موردی: محله دروازه اصفهان شیراز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علمی پژوهشی شهرسازی، عمران ، معماری و محیط زیست موناکو
  • کد COI اختصاصی: UCAECONF02_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین رستمی

کارشناس ارشد شهرسازی )برنامه ریزی شهری(، دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز و مدرس موسسه آموزش عالی پیشتازان، شیراز، ایران

نگار بذرافشان

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی، موسسه آموزش عالی پیشتازان، شیراز، ایران

چکیده

امروزه توجه به مفهوم امنیت شهروندان و روش ارتقای آن، به یکی از اولویت های اساسی حرفه مندان و تئوری پردازان شهری تبدیل شده است. اگر به بافتهای تاریخی از زاویه ی امنیت نگریسته و ساماندهی شوند، هم سیمای شهر را بهبود می بخشند و هم گردشگری را افزایش می دهند. در این رابطه، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی شاخصهای کالبدی مؤثر بر امنیت و ارائه راهکارهایی جهت افزایش امنیت در محله تاریخی دروازه اصفهان شیراز میباشد که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی سعی در تحقق این اهداف شده است. بر این اساس، با بررسی ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش، مهمترین شاخصهای کالبدی مؤثر بر احساس امنیت شامل «کیفیت شبکه معابر، مبلمان شهری، روشنایی، پوشش گیاهی و فشردگی بافت» شناسایی و پس از تحلیل و ارزیابی هر کدام از این شاخصها در محدوده مورد مطالعه، این نتیجه حاصل شد که محله دروازه اصفهان در شاخص های مورد بررسی دچار ضعف و کاهش امنیت نسبی میباشد. در نهایت، راهکارهایی به منظور افزایش امنیت در محله دروازه اصفهان ارائه گردیده که مهمترین آنها عبارتند از؛ حضور مردم و نظارتهای مردمی از طریق طراحی مکانهایی برای گردهما یی کاربران فضاهای عمومی، تجهیز فضاهای عمومی به وسایل حمل و نقل عمومی و توزیع مناسب آن در فضاهای مختلف شهر، افزایش قابلیت های طراحی خوانا و قابل تشخیص و کاهش احساس ترس از گم شدن و نا امنی ناشی از آن.

کلیدواژه ها

امنیت، بافت تاریخی، شاخصهای کالبدی، محله دروازه اصفهان، شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.