ارزیابی روند توسعه آبیاری تحت فشار مطالعه موردی سیستم های اجرا شده در استان قم

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش کمیته ملی آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: INCID12_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1889
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی طباطبایی امیری

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قم

نیاز علی ابراهیمی پاک

دکترای آبیاری و زهکشی_عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

کمبود نزولات اسمانی و عدم توزیع مناسب زمانی و مکانی بارشها و بروز خشکسالی ها ی متعدد در سالهای اخیر ضرورت استفاده از روشهای ابیاری تحت فشار را بیش از پیش اشکار می سازد با عنایت به اینکه سیستم ابیاری تحت فشار مانند هر فناوری دیگر ممکن است مسائل و مشکلاتی برای بهره برداران بوجود اورد که سبب رها کردن و استفاده ناکارامد از این سیستم می شود لذا پژوهشی که یکی از اهداف ان ارزیابی روند توسعه سیستمهای ابیاری تحت فشار بود در استان قم انجام گرفت. این پژوهش از تیرماه 1384 در هفت مرکز خدمات جهاد کشاورزی استان قم حومه، جعفراباد، خلجستان ، کهک، قاهان، قمرود و قنوات به مدت دوسال انجام ی افت. ا زجامعه اماری مورد مطالعه که شامل 250 طرح ابیاری تحت فشار بود به کمک جددول مورگان تعداد 60 نمونه به روش نمونه گیری غیراحتمالی سهمیه ای و هدفمند انتخاب شد که ابزار جمع اوری داده ها شامل پرسشنامه ، مصاحبه و مشاهده بوده است. نتایج بررسی نشان میدهد در دو دهه مورد بررسی یعنی 70-80 و 80-84 اغلب پروژه هایی که با شکست مواجه شده اند جزء دهه اول بوده که کمبود نیروی متخصص در استان عدم اشنایی کشاورزان با سیستم ها و پایین بودن سطح اگاهی و اطلاعات فنی نظارت ضعیف بر عملکرد دستگاههای مشاور طراح و مجری عدم وجودمرکز استاندارد خاص ابیاری تحت فشار و کیفیت نامطلوب وسایل سیستم از قبیل : لوله ها و اتصالات و پمپ و ... دانست . این مقاله در راستای ارزیابی روند توسعه ابیاری تحت فشار نگارش شده است.

کلیدواژه ها

سیستم های ابیاری تحت فشار، ابیاری بارانی، ابیاری قطره ای، راندمان کارامدی، مدیریت مزرعه، شرکت طراح، شرکت پیمانکار، لوازم و وسایل ابیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.