تشخیص تقلب روغن حیوانی افزوده‌شده به روغن گیاهی با استفاده از میزان استرول‌ها: مطالعۀ موردی روغن‌زیتون حاوی لارد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-9-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کاشی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیمی، دانشکده فیزیک و شیمی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران

زهرا طالب پور

دانشیار، گروه شیمی، دانشکده فیزیک و شیمی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران

بهروز جنت

دانشیار، مرکز ملی تحقیقات حلال، سازمان غذا و دارو، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش، نوع و میزان استرول‌های موجود در روغن‌های گیاهی (زیتون، کانولا، ذرت، کنجد و آفتاب‌گردان) و چربی خوک (لارد) با روش استخراج مایع-مایع و آنالیز با کروماتوگرافی گازی-طیف‌سنجی جرمی بررسی شد. همچنین استرول‌های موجود با مقایسۀ طیف جرمی ثبت‌شده با کتابخانۀ دستگاه،‌ شناسایی شدند. به‌منظور اندازه‌گیری کمّی استرول‌ها، منحنی درجه‌بندی با ضریب‌های رگرسیون بزرگ‌تر از ۰/۹۹ به‌دست آمد. حد تشخیص روش پیشنهادی برای سه ترکیب بتا-سیتوسترول، کمپسترول و کلسترول به‌ترتیب ۰/۴۸، ۲/۳۸ و ۰/۴۴ میلی‌گرم بر لیتر بود. صحت و دقت روش با محاسبۀ بازیابی و انحراف استاندارد نسبی در یک روز و بین روز محاسبه شد. نتایج بازیابی ۱۰۹-۹۵ درصد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از ۹ درصد را نشان دادند. همچنین مشخص شد مقدار کلسترول لارد بیش از ۵ برابر روغن‌های دیگر است. در ادامه، مخلوط‌هایی از یک نوع روغن گیاهی (روغن‌زیتون فرابکر) و لارد تهیه و با روش پیشنهادی آنالیز شدند. ارتباط غلظت کلسترول برحسب درصد لارد اضافه‌شده با ضریب همبستگی بزرگ‌تر از ۰/۹۹، خطی به‌دست آمد و با استفاده از روش پیشنهادی، تشخیص ۱ درصد لارد در روغن‌زیتون با خطای کمتر از ۳ درصد امکان‌پذیر بود. از نتایج این روش می‌توان برای تشخیص تقلب در سایر روغن‌های گیاهی (فاقد کلسترول) با چربی‌های حاوی کلسترول نیز استفاده کرد.

کلیدواژه ها

بتاسیتوسترول, تقلب در روغن زیتون, کلسترول, کمپسترول, لارد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.