علل و عوامل ارتکاب جرم سرقت و راهکارهای پیشگیری از آن، با تاکید بر نظریه های جرم شناسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و ملی مطالعات مدیریت، حسابداری و حقوق
  • کد COI اختصاصی: IICMOCONF03_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید بهزاد حسینی

قاضی دادگستری و کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران.

سید رضا موسوی آزاده

قاضی دادگستری و دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران

احمدعلی حیدری

کارآموز قضایی و کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران.

چکیده

یکی از مهم ترین جرائم علیه اموال و مالکیت اشخاص سرقت است. قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ در ماده ۲۶۷ مقرر می دارد: سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است. موضوع سرقت چیزی است که عمل ربودن نسبت به آن انجام می شود و حقوقی به آن تعلق گرفته که مورد حمایت قانون است. قانونگذار شرایط زیادی را به صورت صریح یا ضمنی برای این موضوع بیان نموده است که عبارتند از: مال یا شی بودن مال مسروقه، مادی بودن و قابلیت جابجایی و تصرف را داشتن مال ، منقول بودن مال مسروقه ، تعلق مال به غیر در زمان سرقت وخروج مال یا شیء از تصرف متصرف و دخول آن در تصرف سارق است . درخصوص علل و راه های پیشگیری از وقوع بزه سرقت از دیدگاه جرم شناسان و جامعه شناسان می توان به عوامل اجتماعی از قبیل: احساس بیعدالتی اجتماعی، نابرابری های اجتماعی و فاصله طبقاتی بین فقرا و ثروتمندان، مهاجرت، انزوا، طرد اجتماعی و حاشیه نشینی، گرایش به مشاغل کاذب، شکست تحصیلی، اعتیاد فرد و والدین، بیکاری و نقش دوستان ناباب، عدم ارتباط ساکنان در ساختمان، شاغل بودن زوجین و... از عوامل تسهیل کننده ارتکاب جرم سرقت از منازل و اماکن خصوصی است. و برای پیشگیری از وقوع بزه سرقت باید به بررسی نقاط قوت و ضعف، تهدیدها و فرصت های فضای مجازی و پیشنهادهای پیشگیرانه و مؤثر مانند کنترل آسیب های اجتماعی از قبیل کنترل جرائم مربوط به مواد مخدر، فحاشی،اختلافات مالی و ... که به نوعی زمینه ساز بروز سرقت ها هستند، و همچنین بررسی نظریه پیشگیری وضعی در جرم شناسی پرداخت.

کلیدواژه ها

سرقت، کنترل اجتماعی، پیشگیری وضعی، معاشرت های ترجیحی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.