اندازه گیری سریع و آسان بیماری سفیدک داخلی انگور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی ،منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF05_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید نامورحمزانلویی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

صفرعلی مهدیان

دانشیار بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدعلی آقاجانی

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

اسماعیل بخشنده

استادیار فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

انگور (Vitis vinifera) از مهم ترين محصولات باغی در دنيا است. ايران از نظر سطح زير کشت در رتبه هفتم دنياو استان خراسان شمالی با 16 هزار هکتار در رتبه نهم کشوری قرار دارد. درخت انگور به وسيله سفيدک داخلی(Plasmopara viticola) آلوده می شود و محصول آن کاهش می يابد. راببطه بين ميزان وقوع و شدت بيماری، به دليلاندازه گيری سريع وقوع بيماری، از اصول مهم در علم همه گيری است.در اين پژوهش رابطه بين ميزان وقوع بيماری و شدتبيماری سفيدک داخلی انگور در استان خراسان شمالی (شهرستان های بجنورد، مانه و سملقان، شيروان و فاروج) طیسال های 1397 و 1398 مورد بررسی قرار گرفت. متغيرهای وقوع بيماری و شدت بيماری در 80 تاکستان انتخاب شده ازاوّل فروردين تا توقف پيشرفت بيماری به صورت هفتگی يادداشت گرديدند. بررسی رابطه بين ميزان وقوع بيماری و شدتبيماری با استفاده از چهار مدل آماری (توانی، خطی، درجه دوم، مکمل لگاريتم لگاريتم) نشان داد که مدل توانی با 31تاکستان و مدل خطی با 24 تاکستان بيشترين برازش با داده ها داشتند. مدل ها براساس آماره هايی چون ضريب تبيين،ضريب تبيين تصحيح شده و خطای استاندارد محاسباتی محاسبه گرديدند. مدل نهايی در بجنورد به صورت مدل توانی(S=(0.534)×I(1.263 و در شيروان به صورت مدل توانی (S=(0.684)×I(1.472) رابطه بين ميزان وقوع و شدت بيماری رانشان دادند.

کلیدواژه ها

سفیدک داخلی، مدل توانی، مدل درجه دوم، ضریب تبیین، ارزیابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.