شناسایی و استخراج ابعاد و مؤلفه‌های پروپاگاندا در عملیات روانی رسانه‌ای موردمطالعه :اساتید دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) نوشهر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه آموزش علوم دریایی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MST-7-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا محمدی

دانشجوی دکتری مدیریت رسانه ، واحد سمنان ،دانشگاه آزاد اسلامی،سمنان،ایران.

ابوالفضل دانایی

استادیار گروه مدیریت رسانه،واحد سمنان،دانشگاه آزاد اسلامی ،سمنان،ایران

سید محمد زرگر

استادیار گروه مدیریت،واحد سمنان،دانشگاه آزاد اسلامی ،سمنان،ایران

چکیده

یکی از مؤلفه‌های مهم در عملیات روانی رسانه‌ای، پروپاگاندا یا تبلیغات است که علیرغم اینکه اوج استفاده از پروپاگاندا مربوط به دوره جنگ جهانی دوم است، اما هنوز هم مکرر در جنگ نرم مورداستفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر دولت‌ها، گروه‌ها و افراد مختلف با به‌کارگیری روش‌های نوین پروپاگاندا در عملیات روانی رسانه‌ای با یکدیگر در نزاع می‌باشند . ازاین‌رو، پژوهش حاضر از نوع توصیفی- کاربردی است و با استفاده از روش گراندد تئوری و با استفاده از نرم‌افزار Maxquda نسبت به شناسایی، طبقه‌بندی و استخراج مؤلفه‌ها و ابعاد پروپاگاندا در عملیات روانی رسانه‌ای پرداخته است. جامعه آماری شامل 25 نفر از اساتید دانشگاه علوم دریایی نوشهر و متخصص درزمینهٔ جنگ نرم و عملیات روانی و رسانه بوده، که در فرآیندهای کدگذاری، طبقه‌بندی طبقات فرعی واصلی و شناسایی مؤلفه‌ها و ابعاد آن مشارکت داشته است. یافته‌های این تحقیق نشان داد که استفاده از پروپاگاندا یا تبلیغات در عملیات روانی رسانه‌ای شامل طیف متنوعی از مؤلفه‌ها و ابعاد تأثیرگذار است که از آن می‌توان به :راهبردها، تاکتیک‌ها، تکنیک ها، رسانه‌ها و تأثیرات آن اشاره کرد. ازآنجاکه چنین ابزاری به‌راحتی قابلیت و قدرت نفوذ به حریم افراد یک جامعه را دارد پژوهشگران این تحقیق را به این نتیجه رساند که تمامی افراد جامعه از تمامی اقشار باید نسبت به شناخت و روش مقابله با این تهدید به‌طور مستمر آموزش ببینند .

کلیدواژه ها

پروپاگاندا, عملیات روانی رسانه‌ای, تبلیغات, گراندد تئوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.