اثرات زیست محیطی عناصربالقوه سمی چشمه های گرمابی نورآباد بر منابع آب، خاک و گیاه

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس پژوهشهای کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR01_333
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطا شاکری

دکترای زمین شناسی زیست محیطی ،شرکت آب منطقه ای فارس

فرید مر

دکترای زمین شناسی اقتصادی ، استاد بخش علوم زمین دانشگاه شیراز

چکیده

در این پژوهش چشمه های گرمابی 1 و 2 نورآباد ممسنی برای بررسی عناصر بالقوه سمی نیکل، کروم، مس، سرب، روی،کبالت، بر، مولیبدن و کادمیم و تاثیر آنها بر منابع آب، خاک کشاورزی پایین دست، و همچنین جذب این عناصر توسط اندامهای مختلف گیاه برنج مورد مطالعه قرار گرفته است. مقایسه غلظت میانگین عناصر بالقوه سمی نمونه های منابع آب انتخابی با مقادیر استاندارد جهانی برای مصرف کشاورزی نشان می دهد که عناصر نیکل، کروم، بر، کادمیم و تا حدودی مولیبدن غلظت های بالاتری دارند که می تواند به آلودگی خاک در دراز مدت و ایجاد سمناکی در گیاهان منجر شود. برای نمونه برداری از خاک اراضی کشاورزی و گیاه برنج، سایت های 1، سایت 2و سایت 3 انتخاب و نمونه برداری صورت گرفت. بررسی ضریب آلودگی خاک برای عناصر بالقوه سمی در مقایسه با مقادیر زمینه نشان می دهد که عنصر کادمیم در محدوده آلودگی قابل توجه و عناصر دیگر در محدوده آلودگی پایین تا متوسط قرار دارند. مطالعه آلودگی عناصر بالقوه سمی دراندامهای مختلف گیاه برنج نشان میدهد که بیشترین مقدار میانگین عناصر در ریشه گیاه برنج و به ترتیب برای عناصر روی، آرسنیک، مس، کروم، سرب، نیکل و مولیبدن(سایت 1)، عناصر روی، نیکل، مس، آرسنیک، کروم، سرب و مولیبدن(سایت 2) و برای سایت 3 به صورت روی، مس،آرسنیک، سرب، کروم، نیکل و مولیبدن است. پایینترین غلظت برای تمام نمونه ها مربوط به کادمیم است. بطور کلی نتیجه این پژوهش نشان می دهد که علاوه بر تاثیر چشمه های گرمابی 1 و 2 در تخریب کیفیت بهای Ĥ آب و خاک و سمناکی گیاهان، عوامل انسانزاد مانند استفاده از کودههای شیمیایی، سموم، رها شدن پسماند و پس مختلف در محدوده مطالعاتی بسیار مهم است. همچنین نبود الگوی یکسان برای میزان جذب عناصر مختلف توسط برنج در سایت های انتخابی می تواند به دلیل پارامترهای دیگری مانند بافت، اسیدینگی، مقدار کربن آلی و عناصر ماکرو و ظرفیت تبادل یونی خاک، نوع آب و کود استفاده شده در کشاورزی باشد

کلیدواژه ها

چشمه گرمابی، ممسنی، فاکتورآلودگی، خاک، گیاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.