بررسی مبانی قدرت امپراتوری هخامنشی به استناد داده‌های باستان‌شناسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 19، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-19-37_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب خسروی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، محقق اردبیلی، گرایش دوران تاریخی، اردبیل، ایران.

سارا صادقی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، محقق اردبیلی، گرایش دوران تاریخی، اردبیل، ایران.

کریم حاجی زاده

استادیار باستان شناسی دانشگاه محقق اردبیلی، گرایش دورا ن تاریخی، اردبیل، ایران.

چکیده

داده‌های باستان‌شناسی همواره زمینهء مناسبی برای مطالعهء ابعاد گوناگون زندگی گذشتگان را فراهم ساخته است. از دورهء هخامنشی آثاری برجای‌مانده که بیش از هر چیز ابزارهایی بودند که نهاد سیاسی آن‌ها را رسانه‌هایی در جهت نمایان‌سازی و به اجرا در‌آوردن اندیشه سیاسی خود می‌دانست. یکی از مهّم‌ترین مفاهیمی که نهاد سیاسی هخامنشی کوشیده تا آن را از مجرای آثار هنری آشکار سازد، مفهوم قدرت است. با واکاوی آثار هنری این دوره همراه با کتیبه‌ها که جزو اسناد دسته اوّل محسوب می‌شوند، به سهولت می‌توان استنباط کرد که شاهان پارسی بر چه پایه و بنیان‌هایی قدرت خویش را استوار کرده بودند و برای نمایش آن می‌کوشیدند، این موضوع به ویژه با روی‌ کار آمدن داریوش اوّل که در سازمان‌دهی و اداره جامعه بسیار موفّق بود، بیشتر نمایان می‌شود. در این نوشتار که از روش‌ تحلیل محتوا بهره برده و داده‌های آن از شیوهء مطالعات کتابخانه‌ای گردآوری شده است؛ آثار هنری خود جلوگاهی از قدرت و مشروعیّت شاه می‌باشد که دارای نمادها و نگارهایی است که دیگر مبانی قدرت شاهان پارسی را، که همان ثروت امپراتوری یا خراج شهرب‌ها و نیروی نظامی است، به نمایش گذاشته‌است.

کلیدواژه ها

امپراتوری هخامنشی, قدرت, داده‌های باستان‌شناسی, شهرب, ارتش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.