شناسایی موانع و تسهیلکنندههای اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی مشارکت مردمی در احداث و بهرهبرداری از کانالهای آبیاری با استفاده از تحلیل میدان نیرو (مورد مطالعه شهرستان ویس)
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 403
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IAEEJ-16-1_004
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1399
چکیده مقاله:
مشارکت های مردمی مهمترین وسیله برای موفقیت برنامه های اقتصادی و اجتماعی توسعه بهویژه استفاده بهینه از منابع آب در نواحی روستایی بهحساب می آید. با شناخت عوامل مؤثر بر مشارکت روستاییان در حفظ و توسعه منابع آب کشور و میزان تأثیر آنها میتوان برنامهریزیها و اقدامات لازم را جهت مشارکت هرچه بیشتر مردم در حفظ و احیاء آب در آینده صورت داد و موانع مشارکت را نیز تعدیل نمود. از اینرو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و تسهیلکنندههای اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی مؤثر بر مشارکت مردمی در احداث و بهرهبرداری از کانالهای آبیاری در منطقه ویس با استفاده از روش پیمایش انجام شد. تمام بهره برداران شبکه آبیاری ویس بهعنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم ۲۱۷ نفر از میان آنها انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که پس از تأیید روایی و پایایی آن، در بین اعضای نمونه توزیع شد. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل میدان نیرو با کمک نرمافزارهای SPSSver۲۰و Pathmakerver ۵.۵ استفاده شد. نتایج نشان داد که مشارکت کاربران در مرحله تصمیمگیری بسیار ضعیف، در مرحله اجرا متوسط و در مرحله بهره برداری و ارزیابی بالا بود. نتایج تحلیل نیروهای تسهیل کننده و بازدارنده مرتبط با عوامل اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی نشان داد که در همه موارد، برآیند امتیاز نیروهای بازدارنده بیشتر از برآیند امتیاز نیروهای تسهیل کننده است؛ یعنی تمایل به حفظ وضعیت موجود و عدم تغییر در بین بهره برداران منطقه نسبت به تمایل به ایجاد تغییر بیشتر و قویتر است. سرانجام، پس از شناسایی موقعیت های مسألهدار و سهم آنها، بهمنظور دستیابی به یک وضعیت مطلوب تر، بعضی از راه حلها برای تضعیف نیروهای بازدارنده و یا تشدید نیروهای تسهیل گر یا هر دو پیشنهاد شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زینب نوروزی
دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی، گروه ترویج و آموزش کشاوزری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز.
معصومه فروزانی
دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاوزری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
سعید محمدزاده
استادیار گروه ترویج و آموزش کشاوزری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :