واکاوی ریشه های تروریسم درفضای پیرامونی مرزهای شرق و جنوب شرق ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی ابعاد نظری و کاربردی توسعه و امنیت پایدار مناطق مرزی با رویکرد آمایشی
  • کد COI اختصاصی: BSDCONF01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم وریج کاظمی

دانشجو دکترا جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

چکیده

چالش های ژئوپلیتیکی ایران مانند همجواری با کانونهای افراط گرای مذهبی- فرقه ای پاکستان و افغانستان که زمینه ساز شکل گیری تروریسم سازمان یافته میشود ضمن دخالت بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای هم می تواند پتانسیل های وسیعی را برای آسیب پذیری ساختارهای قومی -مذهبی داخل مرزهای شرق و جنوب شرق ایران بوجود آورد و هم باعث رقابت بین آنها برای رسیدن به مقاصد سیاسی-اقتصادی شود. این در حالیست که استانهای مرزی و نواحی پیرامونی مرزهای ایران دربرگیرنده گروه های ناسیونالیست قومی-مذهبی متنوعی هستند که سعی در شکاف بین خود با حکومت مرکزی ایران دارند و گسترش بحران و تنش بین اقوام از سیاست های آنها برای بسترسازی خشونت و تروریسم در راستای تجزیه طلبی صورت می گیرد. از این رو رقابتهای ژئوپلیتیکی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای که در اینجا عربستان سعودی و ایالات متحده امریکا مدنظر است فضای ملتهب را به دلیل اتخاذ استراتژی ناهمگن با ساختارهای قومی-قبیله ای ساکنین منطقه بوجود آورده است که رقابت و همکاری را نه تنها توسعه نخواهند داد بلکه تنش و درگیری را وسعت می بخشد.از این رو مقاله حاضر ضمن بررسی محیط امنیتی پاکستان به عنوان بزرگترین چالش ژئوپلیتیکی ایران و افغانستان و ریشه های شکل گیری افراط گرایی در منطقه که منشعب از مدارس مذهبی پاکستان است؛ با روش تحلیلی-توصیفی به این فرضیه که بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای با ایجاد رقابتهای ژئوپلیتیکی از طریق مدارس مذهبی در پاکستان موجب ترویج خشونت و تروریسم در مناطق مرزی شرق و جنوب شرق ایران که از تعصبات قومی-مذهبی رنج می برد میشود، پاسخ خواهد داد و در نهایت به این نتیجه مشخص می رسد که با توانمند سازی بومی در جهت اشتغال،افزایش درآمد، گسترش تولید و تجارت در مناطقی با شکاف قومی-مذهبی می توان خشونت گرایی قومی-مذهبی که از ریشه های مهم تروریسم در منطقه مورد نظر است را کاهش داد.

کلیدواژه ها

مرزهای شرق و جنوب شرق ایران،پاکستان،بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای،خشونت قومی-مذهبی،تروریسم.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.