مقایسه حجم آب مصرفی با نیازآبی واقعی گیاهان در شمال خوزستان و ارایه راهکارهای مدیریتی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس پژوهشهای کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR01_218
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 821
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه صانعی دهکردی

رئیس گروه مهندسی زراعی دفتر فنی و مهندسی سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

سازمان آب و برق خوزستان و بخش آب آن مسئولیت بهره برداری و حفاظت از حدود یک سوم منابع آب سطحی جاری کشور که بیش از 80 درصد آن قابل استحصال است و همچنین منابع آب زیر زمینی را به عهده دارد . این سازمان دارای پنج شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشی است . رساندن آب پایدار به مشترکین جز و اصلی ترین وظایف و اهداف سازمان است، با توجه به مسائل آبی پیش روی کشور ، در ای ن مقاله نیاز آبی واقعی گیاهان موجود در الگوی کشت شبکه آبیاری و زهکشی ناحیه شمال خوزستان با آب مصرف شده توسط کشاورزان مقایسه شد ه است ، نتایج نشان داد حجم آب برداشتی (به جز موارد استثنا ) بین 1,6 تا 2 برابر حجم آب ابلاغی توسط شرکت بهره بردار است.البته با توجه به ایرادات وارده بر سند ملی که مبنای ابلاغ حجم آب به کشاورزان است و با توجه به مسایل مدیریت آب در مزرعه و مشکلات فنی شبکه های آبیاری نمی توان قضاوت عجولانه در برخورد با این ارقام داشت.البته با توجه به اختلاف بسیار فاحش آب ابلاغی و مصرفی حتی با در نظر گرفتن حجم آبی با 30 درصد بالاتر از نیاز برآورد و ابلاغ شده میتوان حدود 37 هزار هکتار اراضی جدید را با همان شرایط (استفاده 30 درصد بالاتر از سند ملی) به زیر کشت برد . در قسمت بعدی مقاله با تجزیه و تحلیل نتایج و دید همه جانبه به ارائه دلایل این اختلاف فاحش پرداخته ، ب ا بیان قیمت هر متر مکعب آب کشاورزی در محصولات مختلف و الگوی کشت مبنای تاسیس و ساخت این شبکه راهکار مدیریت این حجم آب ارائه می شود . شاید از این مجرا بتوان گامی کوچک در راستای اصلی ترین و مهمترین هدف احداث و توسعه شبکه های مدرن آبیاری و زهکشی که بالا بردن را ندمان آبیاری و در نهایت جلوگیری از اتلاف آب است ، برداشت

کلیدواژه ها

نیاز آبی واقعی ، شبکه دز، آب کشاورزی، ، قیمت گذاری آب ، الگوی کشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.