گسترش لایه های ضخیم نمکی سازندگچساران در مخزن سد گتوند علیا و تاثیر آن بر کیفیت آب

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس پژوهشهای کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR01_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1877
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نورعلی داموغ

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، مدیر دفتر زمین شناسی معاونت طرح و توسعه سد

حیدر زارعی

دانشجوی دکتری هیدرولوژی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمرا

چکیده

محدوده ی مورد مطالعه در شمال استان خوزستان، در مخزن سد گتوند علیا قرار دارد. سد گتوند علیا با حجم مخزن حدود چهار میلیارد مترمکعب در بخش جنوبی رشته کوههای زاگرس، در شمال استان خوزستان و در 28 کیلومتری شمال شهرستان شوشتر بر روی رودخانه ی کارون در حال ساخت است. این سد دومین سد بزرگ مخزنی کشور، بعد از سد کرخه است. محدوده ای از رخنمون های سازند گچساران در مخزن که در فاصله ی 5 تا 9 کیلومتری بالادست موقعیت سد و در جناح چپ رودخانه قرار دارند، دارای رخنمون هایی از لایه های ضخیم نمکی است. رسوبات تبخیری مذکور، به ویژه در شرایط وجود جریان آب بسیار انحلال پذیرند. در این پژوهش محدوده ای از سازند گچساران واقع در فاصله 5 تا 9 کیلومتری بالادست محل سد، که دارای رخنمون هایی از لایه های نسبتاً ضخیم نمک است مورد مطالعه قرار گرفت. بازدیدهای میدانی نشان از وجود فروچاله های متعدد و نیز وقوع زمین لغزش های با ابعاد متفاوت در محدوده ی یاد شده دارد. بررسی گمانه های اکتشافی حفاری شده در این محدوده نیز نشانگر گسترش لایه های نمکی از تراز های بالاتر از تراز نرمال مخزن تا اعماق زیر بستر رودخانه ی کارون دارد. به دلیل تماس مستقیم آب مخزن با این لایه های نمکی، احتمال وقوع تشدید زمین لغزش، وارد شدن احجام بیشتری نمک همراه با توده های ی لغزشی به درون مخزن و در نتیجه انحلال نمک و بروز مشکلاتی از بابت شور شدن آب مخزن وجود دارد

کلیدواژه ها

سد گتوند علیا، مخزن، سازند گچساران، لایه های نمکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.