بازشناسی و ارزیابی مؤلفه های هویت کالبدی – فضایی شهری با استفاده از تکنیک SWOT (نمونه مورد مطالعه: شهر اهواز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: CAUE06_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق صادقی

دکتری شهرسازی ،عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شوشتر-خوزستان-ایران

چکیده

امروزه محیط های شهری، بر اساس الگوهای ساختگی، اغلب وارداتی و بدون توجه به ویژگی های هویتی خود شکل می گیرند.ساختارهای شهرهای کنونی همچون گذشته از توانایی لازم در برقراری تعامل بین انسان و فضاهای شهری برخوردار نمی-باشند؛ نمایانگرها و هنجارهای برگرفته از صفات هویتی شهرها، غالبا ناشناخته هستند؛که این ناشناختگی تاثیر گذاری منفیبر تصمیم گیری و تصمیم سازی امور شهرها را در پی داشته است. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی مؤلفه های هویّتکالبدی – فضایی شهراهواز است؛ تا پس از شناخت و اطلاع از چگونگی آن بتوان، از طریق ایجاد زمینه برای برنامه ریزی وطراحی محیط مطلوب به ارتقاء کیفیت زیست شهری کمک نمود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نوع داده-ها روش ترکیبی (کمی و کیفی) بوده، که با رویکرد اکتشافی به شیوه توصیف و تحلیل از طریق بررسی و تحلیل اسناد ومتون برگزیده مرتبط با موضوع و استفاده از شیوۀ پیمایشی با بهرهگیری از ابزار مصاحبه، و جهت تحلیل داده ها از تکنیکswot استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که شهر اهواز علیرغم وجود مؤلفه های هویتی قوی در ابعاد سه گانه، طبیعی، مصنوع و انسانی، تاکنون هویت و ویژگی های هویتی آن خصوصاً، آن ویژگیهایی که در هویت رقابتی جایمی گیرند ناشناخته بوده است؛ همین علت موجب شده تا، برنامه ها و طرح ها در حوزه های، شهرسازی و معماری، غالباً بدونتوجه به ویژگی های هویتی شهر تدوین و اجرا شوند. نتایج حاصل از مصاحبه و تحلیل نمایانگرهای هویتی مرتبط با کیفیت-های زمینه ای، کارکردی، ریخت شناسی، فضا و بصری (منظر) به کمک تکنیک swot نشان داد؛ جهت بهره مندی از ویژگی- های هویتی شهر و ارتقاء کیفیت های محیطی لازم است؛ در تدوین و اجرای برنامه ها و طرح های آینده، از استراتژی هایبهینه به ترتیب، تهاجمی، رقابتی، محافظه کارانه و رقابتی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

هویت، هویت مکان، هویت شهری ، هویت کالبدی- فضایی، تکنیک swot

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.