طراحی محله امن یافت آباد شمالی با رویکرد CPTED

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: CAUE06_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیاوش تیموری

استاد دانشگاه پردیس هنرهای های زیبا

علی اصغر آل محمد

کارشناس ارشد طراحی شهری

چکیده

یکی از مهمترین عوامل سازنده کیفیت مطلوب طراحی شهري، "امنیت شهري" است. مفهوم امنیت شهري بر مصون ماندنافراد اجتماع از خطرات و آلودگی ها در محیط شهري دلالت دارد. وجود محیطی امن براي زندگی در کنار سایر نیازهاياساسی فیزیولوژیکی انسان، از ضروریات و نیازهاي اصلی انسان می باشد احساس امنیت در یک شهر به عوامل بسیاريبستگی دارد و در این تحقیق سعی شده است به شناخت و معرفی معیارهاي تأثیرگذار بر امنیت فضاهاي شهري پرداختهشود. در طول زمان، نظریه هاي بسیاري، پشتوانۀ فکري اقدامات و برنامه ریزیها را تشکیل داده اند که یکی از جدیدترینو کاربردي ترین آن ها، نظریه (پیشگیري از جرم با استفاده ز طراحی محیطی) یا CPTED است. هدف از این تحقیق، مشخص نمودن معیارها و ضوابطی است که با استفاده از آن بتوان به پیشگیري از جرم کمک نمود. در این مقاله ابتدا بابررسی مفاهیم امنیت و جرم در شهر و بیان مختصري از نظریه هاي مطرح شده از سوي صاحب نظران، فضاي قابل دفاع ازجنبه هاي مختلف فیزیکی و اجتماعی، بررسی می شود. در ادامه به رویکرد CPTED پرداخته شده و جنبه هاي مختلف آن را مورد برسی قرار می دهد و در نهایت با استفاده از نظرات ساکنان محدودة مطالعاتی (محله یافت آباد شمالی) ازطریق پرسش نامه اي مبتنی بر رویکرد CPTED زمینه هاي کاهش احساس امنیت سنجیده شده و در نهایت به ارائه راهنما و دستورالعمل هایی جهت ارتقاء امنیت در محله یافت آباد می پردازد. روش تحقیق به کار رفته در پژوهش حاضرتوصیفی- تحلیلی، کتابخانه اي- اسنادي و میدانی است که به تبیین این رویکرد و نیز سازوکار کارایی آن در محیط هايشهري می پردازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد در صورت افزایش نظارت اجتماعی و یا امکاندهی به رفتارهاي امندر مناطق ناامن شهر و ایجاد دسترسی هاي مناسب و کاربري هاي متنوع می توان از وقوع جرم در فضاي شهري کاست.

کلیدواژه ها

محله امن، فضاهای قابل دفاع و غیر قابل دفاع، مکانیابی، بحران، محله یافت آباد، رویکرد CPTED

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.