برخی از اندیشههای منطقی سمرقندی و نظر ابتکاری علامه طباطبایی در اجزای قضیه
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فلسفه اسلامی، دوره: 15، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_IPHD-15-26_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 399
نویسندگان
استادیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
چکیده
شمسالدین محمد بن اشرف سمرقندی، منطقدان ناشناخته سده هفتم هجری، نقش مؤثری در رشد و بالندگی منطق سینوی در جهان اسلام دارد. بررسی آرای منطقی او، از تأثیرش در افکار برخی منطقدانان به ویژه قطبالدین رازی حکایت دارد. او علاوه بر بسط و گسترش برخی از نوآوریهای ابن سینا، از آرای منطقی خاصی برخوردار است. تبعیت از نظام منطقنگاری ابن سینا، بساطت تصدیق یا نفی مرکبانگاری تصدیق، حل مسئله کل کلامی کاذب، تفکیک میان مصادیق مختلف ضرورت وصفیه و تقسیم آن بر سه قسم، افزودن شرط ذهنیه در عکس مستوی سالبۀ معدولةالموضوع معدومةالمحمول و یا موجبۀ معدولةالمحمول معدومةالموضوع، از جمله اندیشههای منطقی شمسالدین سمرقندی است. نوشتار حاضر ضمن ذکر و بررسی این آراء، در بحث از بساطت تصدیق، به ذکر و بررسی دیدگاه ابتکاری علامه طباطبایی در مورد تعداد اجزای قضیه میپردازد که از دیدگاه ایشان، نسبت حکمیه از اجزای اصلی قضیه به شمار نمیرود.کلیدواژه ها
تصور و تصدیق, عکس مستوی, ضرورت وصفیه, سمرقندی و طباطباییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.