زیست‌توده و فعالیت میکروبی خاک‌های جنگلی بلوط در سه منطقه از استان ایلام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود بازگیر

استادیار، گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

طاهره منتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

محمود رستمی نیا

استادیار، گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

علی مهدوی

دانشیار گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

اقلیم مهمترین عاملی است که مقدار تولیدات گیاهی و فعالیت میکروبی خاک را تعیین می‌کند. بنابراین این پروژه با هدف مطالعه تأثیر اقلیم‌های مختلف شامل ایوان (مرطوب)، ایلام (نیمه‌مرطوب) و سیروان (نیمه­خشک) بر ویژگی­های زیستی خاک درختان بلوط شاخه­زاد و دانه­زاد اجرا گردید. برای این منظور تعداد سه پلات به ابعاد ۱۰۰×۱۰۰ متر به‌طور تصادفی در جنگل­های کمتر دست­ خورده که شامل هر دو تیپ رویشی بودند تهیه گردید. نمونه‌برداری از خاک (۲۰-۰ سانتی‌متری) از زیر پایه­های درختان شاخه­زاد و دانه­زاد بلوط به­صورت تصادفی در هر منطقه انجام گرفت. نتایج نشان داد تیپ رویشی تأثیر معنی‌داری بر مقدار کربن زیست‌توده میکروبی در دو اقلیم ایلام و سیروان نداشت. اما در خاک­های جنگلی ایوان میزان کربن زیست‌توده میکروبی در زیر تیپ رویشی دانه‌زاد ۷۱/۱ برابر تیپ رویشی شاخه‌زاد بود. بیشترین میزان نیتروژن زیست‌توده میکروبی (۳۲/۵ میلی‌گرم در کیلوگرم) در اقلیم ایوان مشاهده گردید که با اقلیم ایلام تفاوت معنی‌داری نداشت و کمترین میزان آن (۹۰/۲ میلی‌گرم در کیلوگرم) در اقلیم سیروان به‌دست آمد. بیشترین بهره متابولیکی (qCO۲) در تیپ رویشی شاخه‌زاد در اقلیم ایوان و سیروان مشاهده گردید و کمترین میزان در اقلیم ایلام به‌دست آمد که در این اقلیم تیپ رویشی تأثیر معنی‌داری بر سهم متابولیکی خاک نداشت. بیشترین میزان تنفس پایه و برانگیخته در اقلیم ایوان به‌دست آمد و اقلیم سیروان کمترین میزان این پارامترها را به خود اختصاص داد. بیشترین میزان کربن آلی در  خاک­های جنگلی اقلیم ایلام مشاهده گردید و کمترین میزان در خاک­های جنگلی سیروان به‌دست آمد.

کلیدواژه ها

تیپ رشدی, درختان بلوط, تنفس میکروبی خاک, ویژگی‌های زیستی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.