تحلیل «فرصت - تهدید» چهل سال دوم انقلاب اسلامی ( مبتنی بر بیانیۀ گام دوم)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های حفاظتی-امنیتی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAS-8-30_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد مزینانی

استادیار دانشگاه جامع امام حسین (ع)

سلیمان علیزاده

استادیار دانشگاه

احمد ایمانی پور

هییت علمی دانشگاه امام حسین (ع)

چکیده

   تحقیق حاضر به­دنبال تحلیل «فرصت ـ تهدید» چهل­سال دوم انقلاب اسلامی مبتنی بر بیانیۀ مقام معظم رهبری (مدّظلّه‌العالی)، پیرامون گام دوم انقلاب اسلامی است. به این منظور، پژوهشگران با استفاده از روش‌ استنباطی ـ اجتهادی و نظریۀ مبنایی، ابتدا با اتخاذ رویکردی استقرایی از میان 48 واحد تحلیل متن بیانیه، 271 واحد ضبط، تعداد 407 مفهوم محوری، 407 مقولۀ فرعی و 42 مقولۀ اصلی استخراج نمودند. در ادامه محققان با تکیه ‌بر رویکرد قیاسی، سطوح «خودسازی، جامعه­پردازی و تمدن­سازی» را از درون متن بیانیه، انتخاب نمودند و مقوله‌های استخراج‌شده از رویکرد استقرایی را در ذیل این سه سطح سازمان‌دهی نمودند. در ادامه با تکیه بر مفاهیم و سطوح استخراج‌شده، تعداد 156 قضیه ساخته و با توجه به ماهیت ایجابی و سلبی آنها، در دو گروه قضایای با ماهیت فرصت­پایه و قضایای با ماهیت تهدید­پایه دسته‌بندی شدند. در پایان، قضایای استخراج‌شده در معرض ارزیابی گروه متمرکز نیمه­ساختاری قرار گرفت و از 156 قضیه، تعداد 134 قضیه نهایی و تأیید شد. پس از ترکیب قضایای مشترک، درنهایت 38 قضیه استخراج شد که از میان آنها، با توجه به پیام محتوای هر قضیه، 5 قضیه در سطح خودسازی (3 قضیۀ ایجابیِ فرصت­پایه و 2 سلبیِ تهدیدپایه)، 20 قضیه در سطح جامعه­پردازی (13 قضیه ایجابیِ فرصت­پایه و 7 قضیۀ سلبیِ تهدیدپایه) و 13 قضیه در سطح تمدن­سازی (10 قضیه ایجابی فرصت­پایه و 3 قضیۀ سلبی تهدیدپایه) سازمان‌دهی شد. برآیند نهایی تحلیل بیانیۀ گام دوم این است که: «تمرکز بیانیه گام دوم در چشم‌انداز گام دوم انقلاب اسلامی: ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی است». نکتۀ قابل‌توجه در این فرایند و براساس فراوانی قضایا اهمیت جامعه­پردازی به‌عنوان مقدمۀ تمدن­سازی در فرایند پیش‌روندگی و پیش برندگی انقلاب اسلامی است

کلیدواژه ها

انقلاب اسلامی, بیانیۀ گام دوم, تمدن‌سازی, جامعه‌پردازی, خودسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.