بررسی تاثیر مورفولوژی رودخانه های کوهستانی در جریان های پایه و سیلابی و تحلیل پهنه ی خطر سیل (مطالعه موردی رودخانه مادیان رود شهرستان کوه دشت)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF08_324
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 677
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه ابراهیم نژادیان

دکتری عمران- آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده ی فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه

میرعلی محمدی

دانشیار گروه مهندسی عمران- هیدرولیک و مکانیک مهندسی رودخانه، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه

علی پاویر

کارشناسی ارشد عمران- آب و سازه های هیدرولیکی دانشگاه غیرانتفاعی علم و فنارومیه

محسن عسگرخان

کارشناس ارشد عمران- آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه

چکیده

با توجه به خساراتی که هر سال از جاری شدن سیل و طغیان رودخانه ها بجای می ماند، بررسی و تعیین پهنه سیلابی رودخانه ها از دیرباز مورد توجه بوده است. فاکتورهای مختلفی در تعیین پهنه ی سیل گیر می توانند تاثیرگذار باشند که از جمله آنها می توان به پارامترهای مرتبط با ریخت شناسی رودخانه اشاره نمود. از جمله پارامترهای مرتبط با ریخت شناسی تاثیرگذار بر خد بستر رودخانه ها، فرم رودخانه ها از لحاظ آبرفتی و کوهستانی دارای فرم زمین ساختاری می باشد که متناسب با هر حالت پهنه ی سیلابی رودخانه متفاوت خواهد بود. از این رو در این پژوهش عملکرد مدل دو بعدی HEC-RAS در تعیین حریم و پهنه سیلابی رودخانه مادیان رود لرستان که از دو بخش کوهستانی و دشتی تشکیل گردیده، بررسی شده و پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن بود که نرم افزار دو بعدی HEC-RAS با کیفیت و دفت بسیار بالایی قابلیت شبیه سازی رفتار رودخانه در فرم های مختلف ریخت شناسی از جمله فرم آبرفتی و کوهستانی و همچنین در موقعیت های تبدیل فرم رودخانه از آبرفتی و کوهستانی و بالعکس را دارد. نتایج حاکی از آن است که درصد اختلاف سطح تصرف پهنه ی سیلابی برای دبی با دوره بازگشت 25 و 50 ساله در محدوده ی فرم کوهستانی رودخانه مادیان رود 4/0 درصد و در محدوده س فرم آبرفتی و سیلابدشتی 9 درصد می باشد.

کلیدواژه ها

حد بستر رودخانه، پهنه سیلابی، نرم افزار دو بعدی HEC-RAS، رودخانه مادیان رود لرستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.