آسیب شناسی کاربرد نظریههای مدرن در تدوین درسنامههای بلاغی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله ادبیات پارسی معاصر، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PARSI-7-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 258
نویسندگان
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه نیشابور
چکیده
مقالهی حاضر، در صدد است نشان دهد که آسیب شناسیِ درسنامههای بلاغی(اعم از معانی، بیان و بدیع)، با آسیب شناسیِ دیگر درسنامهها، تفاوتهای عمدهای دارد. از جملهی این تفاوتها، یکی سابقهی طولانیِ آگاهیِ محققان و صاحبنظران از کاستیها و آشفتگیهای بلاغت سنتی است، و دیگری، کوششهایی که در جهت رفع این کاستیها بر مبنای معیارها و نظریههای امروزی (اعم از ادبی و زبان شناختی) به عمل آمده است. در مقالهی حاضر استدلال خواهد شد که کاربرد این معیارها و نظریهها، نه تنها نتوانسته کاستیهای درسنامههای بلاغی را برطرف سازد که حتی آنها را تشدید کرده و خود، آسیبها و کاستیهای تازهای را نیز به بار آورده است. این کاستیها، که عمدتاً از شیوهی نادرستِ کاربرد نظریههای جدید ناشی شدهاند، عبارتاند از 1- غفلت از کارکرد صناعات بلاغی در طبقه بندیِ صناعات بر مبنای معیارهای مدرن 2- در نظر گرفتن ادبیات به مثابهای حوزهای مستقل از دیگر حوزههای زبانی براساس نظریههای مدرن 3- استفاده از نظریههای مدرن بر مبنای شباهتهای ظاهری با برخی مباحث قدمایی 4- عدم توجه به مسائل خاص ادبیات و متون ادبی در کاربرد نظریههای مدرن. پس از بررسیِ این چهار کاستی، در برخی موارد پیشنهادهایی نیز برای تدوین درسنامههای بلاغی و شیوهی کاربرد نظریههای مدرن در آنها، ارائه شده است.کلیدواژه ها
درسنامههای بلاغی, علم معانی, بدیع, کاربردشناسیِ زبان, کنش گفتاراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.