ارائه الگوی پیشنهادی جامع استقلال حسابرس با روش نظریه پردازی زمینه بنیان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حسابداری، مدیریت و نوآوری در کسب و کار
- کد COI اختصاصی: ICAMIB07_061
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 744
نویسندگان
دانشجوی دکتری حسابداری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی ، بندرعباس، ایران
دانشجوی دکتری حسابداری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرعباس، ایران
استادیار گروه حسابداری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران
چکیده
این پژوهش به روش نظریه پردازی زمینه بنیان به تدوین مدلی برای استقلال حسابرس می پردازد که بر اساس آن حسابرسانمالکان و نهادهای نظارتی می توانند جهت ارتقا استقلال حسابرسان و بهبود کیفیت حسابرسی و کیفیت تصمیم گیری هایاقتصادی راهکار ارائه نیایند. برای یادآوری داده های پژوهش از 20 مصاحبه از طریق خبرگان حرفه حسابرسی و متوناستفاده گردید. نتایح پژوهش نشان می دهد عدم نفوذ صاحبکار بر حسابرس، عدم وابستگی مالی به صاحب کار، کیفیتتوزیع کار حسابرس و نظارت حرفه ای کافی از عوامل موثر بر استقلال حسابرس هستند. در این میان عدم وابستگی مالیحسابرس به صاحبکار، کیفیت توزیع کار حسابرس، کیفیت حق الزحمه حسابرس، اندازه شرکت صاحبکار، سابقه موسسهحسابرسی، نظارت حرفه ای کافی به عنوان شرایط علی، میزان آگاهی ذینفعان از حرفه حسابرسی و صلاحیت حرفه ایموسسات حسابرسی بعنوان شرایط مداخله گر و نظارت مؤثرتر نهادهای نظارتی، کنترل صلاحیت های حرفه ای مدیرانحسابرسی داخلی، حاکمیت دولت، کارایی بازار سرمایه، عدم وجود شرایط اقتصاد آزاد در کشور بعنوان شرایط زمینه ای واستقرار ارکان حاکمیت شرکتی در شرکت صاحبکار، گسترش بازار کار حسابرس، آموزش و بسترسازی جهت تقویتاستقلال حسابرس در حرفه، ارتقاء معیارهای حق الزحمه حسابرس، افزایش میزان آگاهی مدیریت از نقش حسابرسی داخلی،استقرارنظام خودارزیابی کنترل کیفیت، اجتناب از انجام صرف حسابرسی مالی و رعایت و برقراری تعامل و ارتباطات مناسببا صاحبکار بعنوان راهبردها و جلوگیری از وقوع تقلب در صورت های مالی، کنترل داخلی قوی تر صاحبکار، افزایش اعتبارصورت های مالی، بهبود وضعیت صلاحیت حرحه ای حسابرس، افزایش اعتیاد جامعه به اطلاعات حسابرسی شده، افزایشنظارت و کنترل دولت بر شرکت ها، کاهش فساد اداری بعنوان پیامدهای این پژوهش می باشند. این پژوهش در حوزه جامعهحسابرسان رسمی ایران در سال های 1397-1398 صورت گرفت و روش گلوله برفی برای مصاحبه استفاده شده است.کلیدواژه ها
استقلال حسابرس، نظریه پردازی زمینه بنیان، حسابرس مستقلمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.