کارکرد سنّتهای اجتماعی در گرایش مشرکان جزیره العرب به دین اسلام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RICCONF04_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه عالمی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، دانشکده ادبیات، گروه تاریخ

چکیده

سنت و آداب و رسوم در میان همه اقوام، از گذشته تاکنون وجود داشته است. آن چه حائز اهمیت است کارکردهای سنّتهای اجتماعی است که میتوان آن را بدین لحاظ که چگونه مورد استفاده قرار میگیرند، مورد ارزیابی قرار داد. جوامعی که تمایل به تغییرات اجتماعی ندارند، سنت را در مسیر ارتجاعی مورد استفاده قرار میدهند؛ اما این بدان معنا نیست که سنت همواره به شکلی سرسختانه، در مقابل اصلاح و نوگرایی مقاومت میکند. بلکه چنانچه کارکردهای سنت در سمت و سوی اصلاحات و تغییرات اجتماعی قرار گیرند، کارکردهای مثبت آن مورد استفاده قرار خواهند گرفت. از این رو پیامبر اسلام در امر تبلیغ دین اسلام، نه تنها به حذف سنتهای رایج اقدام نکرد بلکه از کارکردهای مثبت آن استفاده نمود. در این نوشتار به این مسأله پرداخته شده است که: کارکردهای سنّتهای اجتماعی در گرایش مشرکان جزیره العرب به دین اسلام چگونه بوده است؟ در پاسخ به سؤال مذکور،مدعای اصلی چنین مطرح شده است: کارکردهای منفی و مثبت سنت به شکل محتوا و کمیت، در گرایش فردی و گروهی مشرکان جزیره العرب به دین اسلام تأثیر بسزایی داشته است.

کلیدواژه ها

سنّتهای اجتماعی، مشرکان، جزیره العرب، دین اسلام، حضرت محمد(ص)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.